Virovitica: preventivni projekt "Živim život bez nasilja"

Photo PU_VP/ŽŽBN.JPG

Uoči međunarodnog dana nasilja nad ženama, koji se obilježava 25. studenoga ove godine, u Virovitici je danas, 19. studenoga, proveden zajednički preventivni projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta  „Živim život bez nasilja“, koji se provodi na području Republike Hrvatske već petu godinu za redom. Ovaj preventivni projekt usmjeren je na sprječavanje različitih oblika nasilja među mladima i nasilja u obitelji, uz izgradnju kulture nenasilja i tolerancije.

Sama provedba projekta, započela je provedbom prve komponente, danas 19. studenoga u 9.35 sati, predavanjem učenicima 7. razreda u prostorijama Osnovne škole „Ivana Brlić Mažuranić“ u Virovitici, a nakon predavanja, Voditelj službe za razvoj policijskog obrazovanja i nalkadničko knjižničarsku djelatnost g. Nikša Jelovčić i predstavnik udruge „Status M“, g. Mislav Mandir, učenicima su održali interaktivnu radionicu „nenasilje i tolerancija“, kako bi se učenici senzibilizirali na problem nasilja među mladima.

U prostorijama Kazališta „Virovitica“ u Virovitici, održana je konferencija za medije, na kojoj su voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber i predstavnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Vera Šutalo, predstavile aktivnosti i ciljeve provođenja ovog preventivnog projekta.

Veliki doprinos u sprječavanju nasilja i izgradnji kulture nenasilja imaju lokalne uprave i samouprave, a svoju podršku projektu na konferenciji su iskazali i zamjenica župana Virovitičko-podravske županije, gđa. Sanja Bošnjak, kao i gradonačelnik grada Virovitice, gosp. Ivica Kirin. Preventivni projekt nas konferenciji, podržao je i umjetnik i  poznati glumac i komičar, te voditelj u projektu Zlatan Zuhrić Zuhra.

U sklopu druge komponente projekta, učenicima Osnovne škole „Ivana Brlić Mažuranić“ iz Virovitice, njihovim učiteljima i svim drugim gostima, izvedena je predstava pod nazivom „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u režiji Zijaha Sokolovića, u kojoj su im glumci Ivana Krizmanić i Marko Makovičić, na zanimljiv način, predstavili različite situacije nasilja u svakodnevnom životu. Kroz neposrednu komunikaciju s glumcima, učenici su upoznati s posljedicama nasilja, kao jednog od društvenih problema današnjice. U programu su sudjelovali i glazbeni sastav „Apokalipso“ , jazz pijanist Matija Dedić, te trinaestogodišnji Luka Relić na saksofonu uz pratnju svoje majke na klaviru.