Živim život bez nasilja

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/živim život/8.jpg

Svoj doprinos realizaciji nacionalnog preventivnog projekta „Živim život bez nasilja“ u smislu aktivnog uključivanja iskazala je i Policijska uprava virovitičko-podravska.

Život bez nasilja! Kako ga živjeti i zašto ga takvog živjeti naučilo je 60 učenika Osnovne škole Antuana Gustava Matoša iz Čačinaca, na isti način kao i njihovi vršnjaci iz prethodnih 6 županija gdje je isti program također proveden.

Zajednički preventivni Projekt Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, koji je usmjeren na sprječavanje nasilja prema ženama, nasilja u obitelji i nasilja među mladima, nastavit će se provoditi dok ne obuhvati sve županije, njih ukupno 21.

Program u kojem se tražio ali i dobio angažman učenika obuhvatio interaktivnu radionicu i umjetničko-edukativni program kroz koji su naučili koje su vrste nasilja, zakonske mogućnosti, načini njegova sprječavanja i prijavljivanja, te kojim se institucijama obratiti za potrebnu pomoć.

Tijekom radionice učenicima su bili interesantni novi oblicima međuvršnjačkog nasilja koji se u posljednje vrijeme sve učestalije pojavljuju uporabom interneta (računalima i mobilnim uređajima) a ono uključuje poticanje grupne mržnje, grube napade na privatnost, uhođenje, uznemiravanje, vrijeđanje i širenje nasilnih i uvredljivih komentara, te može uključivati slanje okrutnih, zlobnih a katkad i prijetećih poruka putem društvenih mreža. Ponekad se ovo nasilje manifestira i kao kreiranje internetskih stranica koje sadrže priče, slike, crteže i uvredljive šale na račun vršnjaka, što može ostaviti trajne negativne posljedice na psihofizičko stanje djece i mladih.

Ono što je uslijedilo bila je tematska predstava „Nasilje, za nasilje nema opravdanja“, u sastavu Petre Kurtele i Vedrana Komeričkog, a koju je režirao poznati glumac i režiser Zijah Sokolović u suradnji sa nevladinom udrugom Riječi/Prave/Predstave.

Među publikom su, osim učenika, bili i stručni suradnici škola, pedagozi, psiholozi, koordinatori školskih preventivnih programa, predstavnici lokalne samouprave, zamjenik načelnika Policijske uprave Virovitičko-podravske gospodin Zoran Jerbić i načelnik Policijske postaje Orahovica gospodin Miroslav Babić. Problem nasilja treba sagledati sa više strana pa su tako i oni koji nose u sebi nenasilno rješenje, naši učenici, kao i oni koji ih potiču u nenasilnom rješavanju problema, a to su predstavnici društveno odgovornih institucija ali i iznimno značajni i važni mediji, koji prate provedbu nacionalne kampanje kroz pojedine komponente njene provedbe na regionalnoj i lokalnoj razini.

Ravnateljica OŠ Antun Gustav Matoš, gđa. Kristina Krmpotić, izrazila je veliko zadovoljstvo što se ovaj projekt provodi u njihovoj školi, dok je načelnik općine Čačinci g. Mirko Mališ istaknuo kako će u konačnici najveću korist od provedbe ovog nacionalnog preventivnog projekta o nenasilju imati učenici Osnovne škole.

Najveće zasluge i značajan doprinos za uspješnu provedbu ove kampanje pripadaju Voditeljici stručnog vijeća za koordinatore školskih preventivnih programa Osnovnih škola Virovitičko-podravske županije gospođi Svjetlani Carić ujedno i pedagoginji Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Čačinci.