Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/auto_policija06.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 9 prometnih nesreća, od kojih 7 prometnih nesreća s materijalnom štetom i 2 prometne nesreće s ozlijeđenima. U tim prometnim nesrećama su 2 osobe su lako ozlijeđene. Jedan počinitelj je uzrokovao

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 9 prometnih nesreća, od kojih 7 prometnih nesreća s materijalnom štetom i 2 prometne nesreće s ozlijeđenima. U tim prometnim nesrećama su 2 osobe su lako ozlijeđene. Jedan počinitelj je uzrokovao prometnu nesreću upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola, dok su 3 počinitelja uzrokovali prometne nesreće, a potom su napustili mjesto događaja, od kojih je pronađen jedan. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 349 prekršaja, od kojih 42 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 126 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 57 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 19 prekršaja vozača bicikla, 11 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 4 prekršaja pješaka, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,27 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla vozila starosti 48 godina koji je upravljao vozilom u naselju Gradina u subotu u 11,55 sati.

Najveća nepropisna brzina je utvrđena kod vozača osobnog vozila koji je upravljao osobnim vozilom u naselju Borova u četvrtak u 18,01 sata, prekršaj je utvrđen uređajem za mjerenje brzine „GATSO“, postupak utvrđivanja vozača je putem vlasnika vozila u tijeku. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićeno je 5 osoba od kojih su 3 vozača uhićena zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, te po 1 vozač radi upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i upravljanje vozilom u vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima, dok temeljem čl. 137. nije bilo zadržanih osoba.

Ostalo

Zbog niza teških prometnih nesreća proteklog tjedna na području Republike Hrvatske, još jednom pozivamo vozače i sve ostale sudionike u prometu na pojačani oprez i  poštivanje prometnih propisa, a najavljujemo u narednom periodu poduzimanje niza preventivnih aktivnosti i pojačanih mjera nadzora cestovnog prometa, posebno usmjerenih na sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća, kao što su nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nepropisna pretjecanja, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje i u vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilima, te ostalim grubim kršenjima prometnih propisa.