Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/auto_policija06.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 17 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 2 vozača osobnih automobila i jedan vozač motocikla lako ozlijeđeni. Tri vozača su uzrokovala prometne nesreće upravljajući

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 17 prometnih nesreća, od kojih 3 s ozlijeđenim osobama i 14 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama su 2 vozača osobnih automobila i jedan vozač motocikla lako ozlijeđeni. Tri vozača su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola.

 Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 414 prekršaja, od kojih 57 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 71 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 82 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3.79 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 65 godina koji je zatečen kako upravlja vozilom u Slatini u subotu oko 10.10 sati, dok je najveća brzina kretanja vozila od 133 km/h utvrđena u Starom Gracu u petak oko 17 sati, a tom brzinom je upravljao vozač osobnog automobila na dionici D2 na kojoj je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 

Jedna je osoba uhićena sukladno odredbama čl. 134. Prekršajnog zakona zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i jedna zbog odbijanja alkotestiranja i upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, dok je jedna osoba zadržana sukladno čl. 137. Prekršajnog zakona zbog odbijanja alkotestiranja.

 Pojačane mjere i akcije

Dana 10./11. ožujka u vremenu od 22 do 06 sati je na području Postaje prometne policije Virovitica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je izvršen nadzor 75 sudionika u prometu i kod njih utvrđeno i sankcionirano 12 prekršaja, od kojih 4 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 2 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane.

Tijekom predstojećeg tjedna, od 12. do 18. ožujka će se na području Policijske uprave virovitičko – podravske pojačano postupati u nadzoru korištenja sigurnosnog pojasa sukladno planiranim aktivnostima organizacije TISPOL.