26. Komemoracija tragičnog stradavanja mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca

Photo PU_VP/Četekovac 2017.JPG

Danas 4. rujna na mjesnom groblju u Četekovcu, obilježena je 26. godina od tragičnog stradavanja 24 mještana Četekovca, Čojluga i Balinaca, koje su srpske paravojne formacije, mučki izmasakrirale i ubile u svojom domovima, a među kojima su bila i dva hrvatska policajca. 

 Kao i svake godine uz obitelji stradalih, ovaj komemorativni skup, pohodila su i brojna izaslanstva među kojima su bili kao izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, g. Josip Đakić,  izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, dr. Vesna Bedeković, izaslanik Predsjednika Hrvatske vlade, Župan virovitičko-podravske Županije g. Igor Andrović, Izaslanik Potpredsjednika Vlade i Ministra obrane načelnika glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske, brigadir Dražen Batrnek, Izaslanik Ministra branitelja, Pomoćnik ministra g. Nenad Križić i Izaslanik Ministra unutarnjih poslova, načelnik PU virovitičko – podravske, gosp. Mirko Kostelac sa suradnicima, kao i gradonačelnici gradova, načelnici općina, brojne Udruge proizašle iz domovinskog rata, te mediji. 

Komemorativni skup je vodio g. Trpimir Markotić, koji je nakon uvodnih riječi, pozvao delegacije izaslanstava da polože vijence i zapale svijeće na spomen obilježje, koje je u čast poginulim mještanima podignuto na mjesnog groblju u Četekovcu. 

 Svim nazočnima, riječi pozdrava kao domaćin sa govornice, uputio je načelnik općine Mikleuš, gosp. Milan Dundović, Izaslanik Predsjednika Hrvatske vlade, Župan virovitičko-podravske Županije g. Igor Andrović, Izaslanica Predsjednika Hrvatskog sabora, dr. Vesna Bedeković, te Izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske, g. Josip Đakić.    

   Svi govornici, pružili su sućut obiteljima stradalih i jasno osudili ovaj strašni masakr na nedužnim civilima, ogorčeni zašto je do danas mali broj zločinaca kažnjen za ovo zlodjelo. U pojedinim govorima je isticano, da je povod srbočetničkim hordama za počinjenje ovog zločina, bila ta što su žrtve masakra bile hrvatske nacionalnosti i zato što su nosili bili hrvati i poštivali hrvatske običaje i kulturu i kao takve ih je trebalo izbrisati sa ovih prostora i uništiti sve što je hrvatsko. Također, istaknuli su kako će se i dalje svim sredstvima boriti, da ih stigne ruka pravde  jer ovaj zločin ne smije ostati nekažnjen.  

Kraj komemorativnog skupa, obilježen je riječima utjehe i molitve, koje je  svim nazočnim, uputio je Župnik župe BDM iz Nove Bukovice Mario Matijević. 

Izaslanstvo policije, prije početka Komemoracije, položilo je vijence i na spomen obilježja dvojici poginulih hrvatskih policajaca.