Postupanja po alkoholu u prometu tijekom proteklog vikenda

Photo PU_VP/promet(1).jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog vikenda na prometnicama PU virovitičko-podravske dogodile su se četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 osoba zadobila teške tjelesne ozljede i 7 osoba je lakše ozlijeđeno, te 4 prometne nesreće s materijalnom štetom. U jednoj

Prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda na prometnicama PU virovitičko-podravske dogodile su se četiri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama u kojima je 1 osoba zadobila teške tjelesne ozljede i 7 osoba je lakše ozlijeđeno, te 4 prometne nesreće s materijalnom štetom. U jednoj prometnoj nesreći sudionik je bio pod utjecajem alkohola. Počinitelji dvije prometne nesreće s materijalnom štetom su napustili mjesto događaja, te su nakon obavljenog očevida naknadno i pronađeni. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 155 prekršaja, od čega su 26 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.47 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog vozila starosti 28 godina koji je zatečen da upravlja vozilom u naselju Bušetina dana 17. lipnja 2012. godine u 16.55 sati, vozač je nakon zatjecanja uhićen temeljem članka 134. Prekršajnog zakona, a nakon otriježnjenja je pušten iz prostorija policije. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ  

Temeljem čl.134. Prekršajnog zakona uhićeno je 5 osoba, zbog vožnje pod utjecajem alkohola, svi su nakon otriježnjenja pušteni iz prostorija policije. Jedna osoba je zadržane temeljem čl.137. PZ zbog vožnje pod utjecajem alkohola,  te je nakon otriježnjenja puštena iz prostorije za zadržavanje. 

Kaznena djela iz čl.308. KZ-a „Izigravanje zabrane iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“ 

Tijekom vikenda nije bilo osoba zatečenih u počinjenju KD „Izigravanje zabrane iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“.

Akcije 

Tijekom proteklog vikenda na području PU provedene su dvije akcija i to;

  • Postaja prometne policije Virovitica provela je akciju usmjerenu na nadzor poštivanja propisa od strane vozača mopeda i motocikala, utvrđeno je 25 prekršaja, od kojih 7 upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. Od ukupnog broja prekršaja ciljana skupina, dakle vozači mopeda i motocikala počinili su 15 prekršaja od kojih su 3 prekršaja upravljanje vozilima pod utjecajem alkohola.
  • Policijska postaja Orahovica provela je akciju usmjerenu na nadzor alkoholiziranih sudionika u prometu, utvrđeno je 16 prekršaja od čega je 5 vozača zatečeno pod utjecajem alkohola.