Odluka o obveznoj uporabi zimske opreme na zimskim cestama u Republici Hrvatskoj

 U „Narodnim novinama“ broj:145/2013. od 06. prosinca 2013. godine, objavljena je Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koja je stupila na snagu i primjenjuje se danom objave

U „Narodnim novinama“ broj:145/2013. od 06. prosinca 2013. godine, objavljena je Odluka o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj, koja je stupila na snagu i primjenjuje se danom objave u „Narodnim novinama“. 

Obavezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika u vremenskom razdoblju od 15.11. tekuće godine do 15.04. iduće godine,što se tiče područja ove policijske upraveova odluka odnosi se na državnu cestu broj  DC- 5 odnosno dionicu GP Terezino Polje-Virovitica-Veliki Zdenci-Daruvar-Okučani-GP Stara Gradiška (BiH). 

Pod zimskom opremom motornih vozila čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona,sukladno posebnom propisu, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 mm i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 

Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. 

U nadolazećem periodu policijski službenici će pojačano provoditi kontrolu korištenja propisane zimske opreme, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Pravilnika o tehničkim uvjetima vozila u prometu na cestama, a novčana kazna za vozača koji ne posjeduje zimsku opremu je prema odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama u novčanom iznosu od 700,00 kuna.

U odnosu na sve navedeno napominjemo da na ostalim prometnicama na koje se ne odnosi ova Odluka obavezno je posjedovanje zimske opreme samo u slučaju nastupanja zimskih uvjeta na cestama, a to su uvjeti kada je kolnik prekriven snijegom ili je poledica, no ovom prilikom još jednom pravovremeno pozivamo sve vlasnike i vozače motornih vozila da na svojim vozilima na vrijeme postave zimsku opremu i budu spremni za prometovanje vozilima u zimskim uvjetima vožnje.