Vozači i pješaci - oprez u prometu

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/policija05.jpg

Iako je policija 6. veljače, shodno nastalim zimskim uvjetima, uputila i savjet vozačima i pješacima, na pravila ponašanja u prometu, u samo tri dana, tj. 12. i 14. veljače, na području Virovitice i Velikog Rastovca, zbog

Iako je policija 6. veljače, shodno nastalim zimskim uvjetima, uputila i savjet vozačima i pješacima, na pravila ponašanja u prometu, u samo tri dana, tj. 12. i 14. veljače, na području Virovitice i Velikog Rastovca,  zbog nepoštivanja prometnih propisa vozača i pješaka, dogodile su se dvije prometne nesreće u kojima je na sreću došlo do lakših ozljeda pješaka. 

Prometnu nesreću koja se u podnevnim satima dogodila u Virovitici, prouzročili su vozač i pješak, koji je pretrčavao cestu izvan pješačkog prijelaza s tim da je pješak bio pod utjecajem alkohola od 1.26 promila, dok je prometnu nesreću koja se dogodila u ranim jutarnjim satima u Velikom Rastovcu, prouzročio vozač u alkoholiziranom stanju od 1.19 promila, a pješaku koji se kretao u istom smjeru kao i vozilo lijevim dijelom kolnika, evidentirano je 1.56 promila alkohola, te nije nosio reflektirajući prsluk ili svjetliju odjeću. 

Kako se ovakvi događaji u budućnosti ne bi događali, vozači i pješaci bi se trebali dosljedno pridržavati prometnih propisa i to: 

Kada se krećete kao pješaci, noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću ili se označite reflektirajućim materijalima.  Zbog izrazito nepovoljnih uvjeta u prometu i loše vidljivosti pješaci se zbog neočišćenih kolnika znaju vrlo često kretati kolnikom ne koristeći pješačke prijelaze, zbog čega je to posebno u uvjetima loše vidljivosti opasna situacija i za vozače i za pješake.

Koristite bicikle s ispravnom signalizacijom uređajima i opremom jer je vrlo bitno da vas ostali vozači na vrijeme uoče. Noću i danju za vrijeme smanjene vidljivosti, prilikom vožnje biciklom koristite reflektirajući prsluk ili reflektirajuću biciklističku odjeću. 

Vozači motornih vozila kod izrazito nepovoljnim uvjetima u prometu, izazvanih raznim padalinama, maglom i kod smanjene vidljivosti na cesti, obrate naročitu pozornost na kretanje pješaka i ostalih sudionika u prometu, a brzinu kretanja vozila posebno prilagodite vremenskim uvjetima, odnosno poštujete prometne propise i slušaju savjete službi koji skrbe o sigurnosti prometa.