Orahovica: razriješene dvije prijevare nad starijim osobama

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/uhicenik01.jpg

Jučer, 3. studenoga, policijski službenici Policijske postaje Orahovica, razriješili su dvije prijevare nad starijim osobama. Naime, 14. rujna, 88 – godišnjeg muškarca sa područja Čačinaca je putem telefona nazvala

Jučer, 3. studenoga, policijski službenici Policijske postaje Orahovica, razriješili su dvije prijevare nad starijim osobama. Naime, 14. rujna, 88 – godišnjeg muškarca sa područja Čačinaca je putem telefona nazvala ženska osoba koja se predstavila kao policija i rekla mu da će do njega doći dva policajca radi popisa i fotografiranja novca. U međuvremenu dok je trajao telefonski razgovor sa ženskom osobom, ubrzo su pristigla dva nepoznata muškarca u civilnoj odjeći, koji su se starijem muškarcu, predstavili kao policijski inspektori, te od njega zatražili novac koji ima u kući, kako bi ga fotografirali na što im je starija osoba donijela sav novac i stavila na stol. Cijelo to vrijeme stariji muškarac je bio na telefonskoj vezi sa ženskom osobnom, a za vrijeme razgovora jedan od dvojice je starijoj osobi odvlačio pozornost, dok je drugi sa stola uzeo novce, tj. više tisuća kuna, te se udaljio iz kuće, a ubrzo za njim i drugi muškarac.

Isto tako 19. listopada, u podnevnim satima u naselju Milanovac, općina Crnac, nepoznati počinitelji, počinili su kazneno djelo prijevare nad starijom osobom, tako što je 86 – godišnjaka putem telefona nazvala muška osoba koja se predstavila kao policija i rekla mu da je policija pronašla određenu svotu novca, te da pripremi novac i da će do njega radi fotografiranja i provjere otisaka na novčanicama doći policajac u civilu. U međuvremenu dok je trajao telefonski razgovor starijem muškarcu je na ulazna vrata pristigla nepoznata muška osoba u civilnoj odjeći, koji je starijem muškarcu rekao da je došao po predhodnom dogovoru s njegovim kolegom, radi pregleda i fotografiranja novca.

Starija osoba je nepoznatom muškarcu donijela više tisuća kuna, nakon čega mu je nepoznati muškarac odvlačio pozornost raznim upitima i traženjem osobne iskaznice, a dok je stariji muškarac tražio dokumente, nepoznati muškarac je sa stola uzeo novce,  te se udaljio iz kuće.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem nad 36 – godišnjakom i 35 – godišnjakom, utvrđeno je postojanje osnove sumnje u počinjenje navedenih kaznenih djela prijevare. Slijede posebna izvješća. 

U proteklom razdoblju, kako na području Republike Hrvatske, tako i na području Županije virovitičko – podravske, pojavljuju se sve učestalije i raznovrsnije prijevare i krađe nad starijim osobama

PU virovitičko-podravska je u više navrata putem pisanih priopćenja prema medijima, kao i javnim nastupom preko radija, upozoravala građane da ne nasjedaju na razne trikove prevaranata, koji raznim prijevarnim načinima i dosjetkama, kradu ili uzimaju novac građanima, većinom starije životne dobi. 

Shodno tome, tijekom protekle 2014. godine, izrađeni su plakati i letci, koji su podijeljeni starijim osobama diljem Županije virovitičko – podravske, kako bi bili što bolje informirani o vrstama prijevara, koje upotrebljavaju prevaranti kada im dođu na kućni prag ili im nazovu telefonom. 

Svejedno ima i onih građana do kojih ta upozorenja nisu došla pa stoga ponavljamo:

KAKO SE ZAŠTITI OD SVE VEĆEG BROJA RAZNIH PREVARANATA:

  • Ne pristanite na nagovaranja raznih osoba putem telefona ili osobno, kako će vam oni u ime neke tvrtke,  oprostiti Vaš novčani dug do 10.000,00 kuna u zamjenu za trenutnu isplatu njima na ruke.
  • Mogući oprosti dugovanja, ako do njih dođe, neće se provoditi na kućnim pragovima, već će građani biti pozivani u razne ustanove, gdje će se to provoditi na drugačiji način. 
  • Ne vjerujte osobama, koje vam dođu ispred kuće ili stana i predstavljaju se kao djelatnici raznih tvrtki npr. HEP-a, banke, djelatnici za legalizaciju i slično, koji će od vas na licu mjesta tražiti novac da bi Vam učinili nekakvu uslugu, jer djelatnici banaka bi svoje klijente pozvali u banku, a ne novce provjeravali u vašoj kući!
  • Takove osobe ne puštajte u svoje domove, a da se prethodno i pouzdano ne uvjerite o kome je riječ, jer oni su vjerojatno došli s namjerom da vas prevare!
  • Ukoliko se predstavi kao službena osoba, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid!
  • Ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima!
  • Ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), ili „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku da budete prevareni!
  • Kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži!
  • Zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila!
  • Zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično)!

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!