Simulatori HAK a i Pregled sjedalica

Photo PU_VP/Picture 028.jpg

Slijetanje vozila s ceste je već duže vrijeme najčešća vrsta prometnih nesreća na području Policijske uprave virovitičko – podravske, ali i cijele Republike Hrvatske. Najčešći uzrok te vrste prometnih nesreća je upravljanje vozilom

Slijetanje vozila s ceste je već duže vrijeme najčešća vrsta prometnih nesreća na području Policijske uprave virovitičko – podravske, ali i cijele Republike Hrvatske. Najčešći uzrok te vrste prometnih nesreća je upravljanje vozilom nepropisnom ili neprilagođenom brzinom, a često i upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, dok je za smanjenje posljedica slijetanja vozila s ceste od iznimne važnosti korištenje sigurnosnog pojasa od strane vozača i svih putnika u vozilu, kao i propisno korištenje dječjih sjedalica kod prijevoza djece.

U cilju prevencije navedenih prekršaja i smanjenja njihovih posljedica, te promidžbe korištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, Policijska uprava virovitičko podravska i Autoklub Virovitica, u suradnji s Udrugom Roda, organiziraju preventivne aktivnosti namijenjene vozačima svih vrsta motornih vozila i putnicima u vozilima u subotu, 6. svibnja od 9.30 do 12 sati na parkiralištu pokraj Zagrebačke banke na Trgu dr. Franje Tuđmana u Virovitici.

Osim što će biti upoznati sa opasnostima i posljedicama nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisnog prijevoza djece u vozilima, posebno uzrokovanih upravljanja vozilom nepropisnom i neprilagođenom brzinom i upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, vozači će se moći pokušati kretati sa „pijanim naočalama“ koje simuliraju određenu koncentraciju alkohola u organizmu, upoznati se sa dostupnim vrstama autosjedalica i načinom njihovog pravilnog postavljanja u vozilo i korištenja, na simulatoru prevrtanja vozila vidjeti kako je to kada se vozilo prevrće kod slijetanja s ceste, a na simulatoru sudara simulaciju direktnog sudara pri vrlo malim brzinama i kolika je pri tome važnost korištenja sigurnosnog pojasa i dječje sjedalice.

Za vrijeme provedbe ovih preventivnih aktivnosti savjetnice za autosjedalice Udruge Roda provoditi će besplatan pregled dječjih sjedalica na koji se pozivaju roditelji da pristupe sa djecom. Tom prilikom će roditelji moći savjetnicama postaviti sva pitanja u vezi s prijevozom djece u vozilima i posavjetovati se s njima u cilju što veće sigurnosti njihove djece prilikom prijevoza u vozilu.