Policajac - moj prijatelj

Photo PU_VP/vrtić.jpg

U utorak, 14. svibnja 2013. godine s početkom u 10 sati, dvorište Dječjeg vrtića „Cvrčak“ u Virovitici, nakratko je postalo centar zabave i osmjeha na dječjim licima. Osim predškolskih skupina u dvorištu vrtića su se našli i polaznici većeg broja drugih odgojnih skupina pristiglih iz „jasličke“ zgrade vrtića, tako su svi zajedno uz ugodan boravak s policijskim službenicima PU virovitičko – podravske, mogli vidjeti prezentaciju rada policije, koja se primjenjuje u svakodnevnom radu.

Ovo je već četvrti organizirani boravak policajaca u Dječjem vrtiću „Cvrčak“, a sa ovim, kao i drugim vrtićima na području Županije, suradnja traje već dugi niz godina. I ove godine su policijski službenici za prometnu preventivu u svim predškolskim skupinama dječjih vrtića, održali edukativna obraćanja na temu samostalnog sudjelovanja djece pješaka u prometu, a usvojena znanja provjerili i dopunili šetnjom ulicama naselja.

Svrha i cilj ovog posjeta dječjem vrtiću, bio je kao i predhodnih godina, približiti  policiju djeci i odraslima, te ih na najbolji mogući način uz zabavu i osmjeh, upoznati  sa djelatnostima policije, i tako odagnati loše predrasude o policajcima i poslovima, kojima se policija bavi.

Posjet vrtiću je započeo vježbom grupe Interventne jedinice policije i nastavljen, na opće oduševljenje djece, pokaznom vježbom službenog policijskog psa. Djeca koja tada nisu stigla baciti lopticu da ju pas u hipu vrati mogla su pogledati vještine psa i kasnije, kada je kod svakog pojedinog dijela prezentacije vladala gužva, a osim mnoštva pitanja djeca su često i iznenadila svojim poznavanjem tematike. Svi su željeli barem na kratko sjesti na ogroman novi policijski motocikl, u „maricu“ u kojoj se voze samo oni jako zločesti ili službeni policijski automobil u kojem rade sirene.

„Specijalci“ su stvarno snažni, pirotehničar radi jako opasan posao sa bombama i minama, a kriminalistički tehničari uspijevaju otkriti otiske i tragove koje se ne vide.

U ugodnom druženju vrijeme je brzo prošlo, a djeca puna utisaka i uzbudljivih saznanja shvatila da su policajci njihovi prijatelji i da ih se uopće ne trebaju bojati.