Savijesni građani bez straha vratite nelegalno oružje

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/oruzje-1.jpg

U posljednje vrijeme nekoliko savijesnih građana, svojim pozitivnim primjerom, učinilo je svoj dom sigurnijim, jer su osobno ili pozivom u policijsku postaju, vratili nelegalno oružje što je za svaku pohvalu.

U posljednje vrijeme nekoliko savijesnih građana, svojim pozitivnim primjerom, učinilo je svoj dom sigurnijim, jer su osobno ili pozivom u policijsku postaju, vratili nelegalno oružje što je za svaku pohvalu.

Nelegalnog oružja zaostalog iz Domovinskog rata još uvijek ima što dokazuje i primjer od 18. siječnja, kada je policijskog službenika iz Orahovice, nazvala osoba koja je željela ostati anonimna i izjavila da želi dragovoljno predati nelegalno oružje iz domovinskog rata. Osoba koja je željela ostati anonimna u prostoru svoje kuće, predala je policijskom službeniku jednu automatsku pušku „CZ“, dvije poluautomatske puške „CZ“ i 781 komad streljiva. Oružje i streljivo biti će pohranjeno u skladište ubojne opreme u PU virovitičko – podravskoj. 

Apel prema građanima – vratite nelegalno oružje:

 Pozivaju se gađani, koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljiva, da pozovu najbližu policijsku postaju, gdje će na njihovu kućnu adresu ili mjesto na kojemu se oružje nalazi, doći policijski službenik osposobljen za pirotehnička sredstva, koji će oružje i preuzeti. 

Bitno je istaknuti da će policija preuzeti i nelegalno oružje koje građani samoinicijativno donesu u policijsku postaju, međutim transport neadekvatno uskladištenih, korodiranih i oštečenih minskoeksplozivnih sredstava je jako opasan i kao takav nestručnim rukovanjem, može se samoaktivirati, stoga preporučamo dolazak policijskog službenika u civilu sa civilnim automobilom na kućnu adresu i neko drugo mjesto, gdje se nelegalno oružje nalazi, te će nelegalno oružje uz diskreciju, biti preuzeto. 

 Građanikoji dragovoljno predaju nelegalno oružje, kao iz opisanog primjera, neće snositi nikakve prekršajne i kaznene sankcije.

Prilikom nailaska na odbačena minsko-eksplozivna sredstva, ne dirati ih, jer u kontaktu s istima i nestručnim rukovanjem, građani, a naročito djeca, mogu zadobiti teže ozljede pa i smrtno stradati.