Savjet policije za vrijeme blagdana - Oprezno s pirotehnikom

Poštovani građani! sa današnjim danom 15. prosinca, započinje operativna akcija „Mir i dobro“, koja se svake godine provodi na nivou Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana. Nadolazeći blagdani donose puno radosti i veselja

Poštovani građani!

sa današnjim danom 15. prosinca, započinje operativna akcija „Mir i dobro“, koja se svake godine provodi na nivou Ministarstva unutarnjih poslova u vrijeme Božićnih i Novogodišnjih blagdana. Nadolazeći blagdani donose puno radosti i veselja svim uzrastima, a naročito ljudima mlađe životne dobi, koji svoje veselje iskazuju paljenjem pirotehnike i pucanjem iz vatrenog oružja ne samo za vrijeme dočeka Božića i Nove godine nego i u danima kada to ne bi trebali ili smjeli činiti.

 Svake godine na nivou Republike Hrvatske, uporaba pirotehnike svih vrsta petardi, raketa, kao i zabranjenih eksplozivnih sredstava, naprava i oružja, donosi nove žrtve s težim ili lakšim ozljedama. 

Na području PU virovitičko-podravske je tijekom protekle 2014. godine i provedene akcije „Mir i dobro“, zabilježeno nekoliko događaja, nepravilnog rukovanja pirotehničkim sredstvima i to: 

- dana, 24. prosinca 2014. godine u poslijepodnevnim satima na području Suhopolja,    32 – godišnjak je nepravilnim rukovanjem, zadobio lakšu ozljedu od pirotehnike I razreda, nakon što mu je petarda eksplodirala u ruci. 

- dana 25. prosinca 2014. godine u podnevnim satima, na području virovitičkih ribnjaka, 42 - godišnjak je uporabom zabranjenih pirotehničkih sredstava, plašio jato labudova, tako što je ispaljivao rakete u njihovom pravcu, nakon čega su ptice odletjele. 

- dana 1. siječnja 2015. godine, u 0.10 sati, na području općine Lukač u dvorišnom prostoru, 15 – godišnjak je nepravilnim rukovanjem, zadobio lakšu ozljedu od pirotehnike, nakon što mu je eksplodirala petarda u ruci. 

Kako se ovakvi i slični događaji ne bi ponovili i pokvarili nadolazeće blagdane, radosti i veselja, policija svim građanima upućuje savjet

RODITELJI !

 Ukažite svojoj djeci na opasnosti koje proizlaze iz neopreznog i nestručnog rukovanja pirotehničkim sredstvima.                       

U prometu se nalaze pirotehnička sredstva koja obuhvaćaju: 

- Razred I - pirotehnička sredstva koja građani stariji od 14 godina, tijekom cijele godine mogu kupovati u prodavaonicama i kioscima, a također i koristiti. 

- Razred II.,III.,T1.i P1. - koji se smije prodavati osobama starijim od 18 godina samo u prodavaonicama oružja i streljiva te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja,  a smiju se upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja.  

Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava           

-  II., III.  razreda u periodu od 2. siječnja do 26. prosinca tekuće godine,

a poglavito njihova uporaba u zatvorenim prostorima ili u prostorima gdje se okuplja veći broj osoba, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Za osobe koje se ne budu pridržavale propisa predviđene su novčane kazne u iznosu od 1000 do 5000 kuna, a protiv prekršitelja Policijska uprava podnosit će optužne prijedloge.