Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog vikenda

Photo PU_VP/policija-stop-648x250.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 7 prometnih nesreća, od kojih su 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, te 4 prometne nesreće s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama 1 osoba je teško ozlijeđena, te su 2 osobe zadobile

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 7 prometnih nesreća, od kojih su 3 prometne nesreće s ozlijeđenim osobama, te 4 prometne nesreće s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama 1 osoba je teško ozlijeđena, te su 2 osobe zadobile lake tjelesne ozljede. U 3 prometne nesreće  sudionici su upravljali vozilima upravljajući pod utjecajem alkohola. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 309 prekršaja, od kojih su 43 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 120 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 27 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 15 prekršaja pješaka, 15 prekršaja upravljanja neregistriranim vozilima ili vozilima na kojima je istekla važnost prometne dozvole i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.43 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 57 godina koji je upravljao vozilom u naselju Virovitica, ulici J. Štrosmajera, u srijedu u 20.05 sati. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su 2 osobe zbog upravljanja vozilima u vrijeme dok im je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanja m/v, u jednom slučaju radilo se o vozaču osobnog vozila, dok u drugom slučaju o vozaču motocikla, specifično je da su oba vozača upravljala vozilima pod utjecajem alkohola.

Osim navedenih prekršaja vozač motocikla upravljao je motociklom na kojemu je istekla važnost prometne dozvole, te je prije toga počinio prekršaj nepropisne brzine upravljajući motociklom kroz naselje Lozan gdje je ograničenje 50 km/h brzinom od 126 km/h ( više od dvostruko od propisane ), također u postupanju policije nije se zaustavljao na znak plavog rotacionog svjetla, no na kraju je ipak zaustavljen u naselju Milanovac, potom uhićen i smješten u prostoriju za zadržavanje, a potom priveden na Prekršajni sud u Viroviticu. 

Temeljem čl. 137. Prekršajnog zakona nije bilo zadržanih osoba. 

Akcije 

- tijekom vikenda provedena je 1 ciljana akcija usmjerena na nadzor kretanja vozača bicikala, petak u vremenu od 14 – 22 sata, provedena je od strane policijskih službenika Postaje prometne policije Virovitica ,

Tijekom akcije kontrolirano je 30 vozača, utvrđeno je ukupno 22 prekršaja od kojih je 17 prekršaja vozača bicikala, od ukupnog broja prekršaja 8 prekršaja je upravljanje biciklom pod utjecajem alkohola.