Voćin: 7. hodočašće, hrvatskih branitelja, vojske i policije

Photo PU_VP/Voćin 13. 12. .JPG

Jučer, 13. prosinca u Voćinu, u sjećanje na 47 nedužnih voćinskih žrtava ubijenih od strane srpskih paravojnih formacija, kod svetišta „Gospe Voćinske“, održano je 7. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije Gospi Voćinskoj.

 Kao i prijašnjih godina, već od ranih jutarnjih sati u Voćin su počeli pristizati hodočasnici iz Slatine, Virovitice, Požege, Orahovice, susjednih općina i drugih krajeva Republike Hrvatske, koji su željeli prisustvovati ovom značajnom danu za mještane Voćina i cijeli hrvatski narod. Kolona hrvatskih branitelja, vojske i policije, s transparentima i zastavama, krenula je oko 10.30 sati od početka Voćina u pravcu Ulice  Prebenda, gdje je u nazočnosti požeškog biskupa mons. Dr. Antuna Škvorčević, nastavljena svečana procesija s molitvom prema voćinskoj crkvi, Pohoda Blažene Djevice Marije, u kojoj je požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević, održao svečanu misu.

Ovu svečanost, pohodila su i brojna izaslanstva, među kojima su bili i izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general bojnik Vlado Bagarić, izaslanik predsjednika Hrvatskog Sabora, saborski zastupnik Ivan Zdravko Ronko, zamjenica ministra Hrvatskih branitelja Vesna Nađ, predsjednik HVIDRE RH, saborski zastupnik Josip Đakić, župan Virovitičko-podravski Tomislav Tolušić, zamjenik župana Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha, načelnik PU virovitičko-podravske Mirko Kostelac, gradonačelnici i načelnici s područja Virovitičko podravske županije, predstavnici braniteljskih udruga, predstavnici lokalne i područne samouprave, mediji i ostali hodočasnici.

Kako se ovakvi događaji nikada ne bi zaboravili, ove godine je na hodočašćeu Voćinu u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova, sa Policijske akademije, odnosno iz policijske škole „Josip Jović“, došla skupina od 36 polaznika tečaja za zvanje policajac, koju su predvodili, Josip Zagorščak, voditelj Samostalne službe za suradnju s Vojnim ordinarijatom u Ministarstvu unutarnjih poslova, te njegovi suradnici Luka Norac i Jerko Matoš.

Nakon mise kod središnjeg spomen obilježja u centru Voćina,  svim nazočnima obratili su se načelnik općine Voćin, Predrag Filić, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, general bojnik Vlado Bagarić, saborski zastupnik Ivan Zdravko Ronko, zamjenica ministra Hrvatskih branitelja Vesna Nađ i župan Tomislav Tolušić, a brojne delegacije među kojima je bila i delegacija PU virovitičko-podravske, koju je predvodio načelnik Mirko Kostelac sa suradnicima i kolegama iz PU požeško-slavonske, položile su vijence i zapalile svijeće.