U Virovitici obilježena 24. obljetnica Prvog hrvatskog redarstvenika

Photo PU_VP/phr10.JPG

Svečanost obilježavanja osnutka prvih hrvatskih redarstvenika, ove godine je upriličena u Virovitici, koja je bila domaćin obilježavanja 24. obljetnice udruge “Prvi hrvatski redarstvenik”. Već od ranih jutarnjih sati, članovi udruge i uzvanici, počeli su pristizati u Viroviticu iz svih županija Republike Hrvatske, a prije samog početka programa, redarstvenike na čelu sa predsjednikom krovne udruge Zdravkom Lončarom, primio je gradonačelnik Virovitice gosp. Ivica Kirin.

Sama svečanost, započela je u 9.45 sati, polaganjem vijenaca poginulim hrvatskim policajcima ispred policijske uprave u Virovitici, gdje su vijence položili:

  • Izaslanik Predsjednika RH gosp. Vlado Marić,
  • Izaslanik Predsjednika Sabora RH, saborski zastupnik gosp. Tomislav Žagar,
  • Izaslanik Ministra unutarnjih poslova, gosp. Mirko Kostelac, 
  • Izaslanik Ministra branitelja, gosp. Zdravko Lončar,
  • Delegacija Grada Virovitice, na čelu sa Gradonačelnikom Ivicom Kirin,
  • Delegacija Grada Zagreba na čelu sa gosp. Stjepanom Sučićem,
  • Delegacija udruge Prvi hrvatski redarstvenik,
  • Delegacija Hrvatske zajednice udruga roditelja poginulih branitelja domovinskog rata Grada Zagreba,
  • Delegacija udruge Udovica Virovitica i,
  • Županijski odbor stranke Hrvatske demokratske zajednice Virovitičko- podravske županije.

 Nakon završetka polaganja vijenaca, svi uzvanici i gosti, pozvani su na svetu misu u crkvi „Svetoga Roka u Virovitici, koja je započela u 10.30 sati, a koju je predvodio policijski kapelan Ozren Bizek. 

 Poslije svečane mise u Domu hrvatske vojske u Virovitici u 12 sati upriličena  je svečana akademija sa brojnih gostima i uzvanicima, a koju je vodio gosp. Robert Vulić, koji je na samom početku pozdravio veliki broj nazočnih uzvanika, predstavnika udruga i gostiju, te predao riječ domaćinu Željku Tomšiću, predsjedniku Udruge Prvi hrvatski redarstvenik za VPŽ, koji je ukratko ispričao tijek povijesti nastanka Prvog hrvatskog redarstvenika.

Nakon toga zaredali su i drugi govornici: gosp. Zdravko Ločnar ispred krovne udruge Prvi hrvatski redarstvenik, gosp. Zvonko Kožnjak, ispred Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata, gosp. Darko Rukavina, brigadni general u mirovini,  gosp. Ivica Kirini, Gradonačelnik grada Virovitice, gosp. Mirko Kostelac, izaslanik Ministra unutarnjih poslova, saborski zastupnici Stjepan Milinković, Josip Đakić i Tomislav Žagar i na kraju izaslanik predsjednika Republike Hrvatske gosp. Vlado Marić.

Svečanu akademiju, pratili su ples i zvuci domaćeg kulturno umjetničkog društva i prikazivanje video projekcije iz ratnih dana prvih hrvatskih redarstvenika.

Na kraju programa, upriličen je svečani domjenak za sve uzvanike i goste na OPG „Višnjica“ u Višnjici.