Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/policija-stop-648x250.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 15 prometnih nesreća od kojih jedna s poginulom osobom, 8 s ozlijeđenim osobama i 6 s materijalnom štetom. U tim je prometnim nesrećama jedna osoba smrtno stradala, 2 su teško

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 15 prometnih nesreća od kojih jedna s poginulom osobom, 8 s ozlijeđenim osobama i 6 s materijalnom štetom. U tim je prometnim nesrećama jedna osoba smrtno stradala, 2 su teško ozlijeđene i 7 osoba je lako ozlijeđeno. Dvije prometne nesreće su uzrokovali vozači pod utjecajem alkohola, 2 vozači bicikla, 2 vozači teretnih vozila i po jednu pješak i životinja, dok su ostale uzrokovali vozači osobnih automobila. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 315 prekršaja, od kojih 47 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 66 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 29 prekršaja pješaka, 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3.89 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 47 godina koji je zatečen da upravlja vozilom u Starom Gracu u ponedjeljak oko 15.45 sati, a najveća brzina kretanja vozila od 169 km/h je utvrđena u subotu oko 15.10 sati u Ulici Lj. Gaja u Pitomači na dionici ceste na kojoj je ograničenje brzine 70 km/h kod vozača motocikla starosti 45 godina. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

U proteklom tjednu su temeljem odredbi čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene 4 osobe, od kojih dvije zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i pod utjecajem alkohola i dvije zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Pojačane mjere i akcije

Tijekom predstojećeg tjedna, od 6. do 12. lipnja će se na području cijele policijske uprave, ali i Republike Hrvatske i zemalja Europske unije u organizaciji TISPOLa pojačano postupati u nadzoru vozača pod utjecajem alkohola, a 11./12. lipnja 2016. godine od 22 do 6 sati će se provesti i akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola.