Završeno predavanje: Zajedno u borbi protiv trgovine ljudima

Photo PU_VP/Orahovica Stjepan Ivšić 1.JPG

U vremenu od 16. listopada do 20. studenoga na području Županije virovitičko-podravske, policijski službenici za Prevenciju PU virovitičko-podravske, proveli su predavanja na temu „Zajedno u borbi protiv trgovine ljudima“ i to u Tehničkoj školi u Virovitici, Strukovnoj školi u Virovitici, Industrijsko-obrtničkoj školi u Slatini, Srednjoj školi „Stjepan Ivšić“ u Orahovici, Srednjoj školi „Stjepan Sulimanac“ u Pitomači i Visokoj školi za Menadžment u turizmu i informatici u Virovitici na kojima je bilo nazočno ukupno 326 učenika i studenata. 

 O samoj temi je već bilo nekoliko riječi nakon prvog predavanja, gdje je bilo naznačeno da su najranjivije skupine u trgovanju ljudima mlađe osobe, pa je zato prevencija upravo bila usmjerena prema učenici završnih razreda srednjih škola, kao i prema polaznicima Visoke Škole za menadžment u turizmu i informatici u Virovitici. 

Također, bitno je ponoviti da je trgovanje ljudima je jedan od najbeskrupuloznijih primjera kršenja ljudskih prava radi stvaranja ilegalnog profita od kojeg zbog njegove globalne rasprostranjenosti nije izuzeta niti jedna država na svijetu. Žrtvama se njihova ljudska prava krše na način da im se ograničava mogućnost kretanja, onemogućava komuniciranje sa obitelji i okolinom, te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Žrtve trgovanja ljudima su u najvećem broju slučajeva žene, djeca, a sve češće i muškarci. 

Novi Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2012. do 2015. godine posebnu pozornost posvećuje daljnjem jačanju suradnje u kaznenim postupcima u slučajevima trgovanja ljudima između Državnog odvjetništva Republike Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova, unaprjeđivanju metoda identifikacije žrtava trgovanja ljudima, te osiguravanju najboljeg interesa žrtava trgovanja ljudima. 

Područja koje obuhvaća Nacionalni plan za suzbijanje trgovanja ljudima za razdoblje od 2012. do 2015. godine su : normativni okvir, identifikacija žrtava trgovanja ljudima, otkrivanje, procesuiranje i sankcioniranje počinitelja kaznenog djela trgovanja ljudima, pomoć i zaštita žrtava trgovanja ljudima, prevencija, obrazovanje, međunarodna suradnja i koordinacija aktivnosti. 

Isto tako u sklopu ovih predavanja, a povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv trgovanja ljudima, dana 16. listopada u vremenu od 10 – 12 sati, ispred Gradske knjižnice u Virovitici, policijski službenik za prevenciju g. Dražen Huzjak, te policijski službenici, Službe kriminalističke policije gđa. Mirjana Horvat i g. Mario Balogović u suradnji s Udrugom „S.O.S. telefon“ iz Virovitice, imali su postavljen štand s lecima, brošurama i drugim promotivnim materijalom s ciljem informiranja građana, a posebice mladih ljudi o problemu trgovanja ljudima. 

Nakon ovih završenih predavanja, vjerujemo da su učenici i studenti shvatili što je to trgovanje ljudima i o kakvom se globalnom problemu radi, kakve su njegove posljedice i kako se od njega zaštiti.