Voćin: 5. Hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije

Photo PU_VP/Voćin 2013.jpg

U petak, 13. prosinca u Voćinu, kod svetišta „Gospe Voćinske“, održano je 5. hodočašće hrvatskih branitelja, vojske i policije u spomen na 47 ubijenih civila,  koje su paravojne formacije jugoslavenske vojske, nakon povlačenja iz Voćina, ubili 13. prosinca 1991. godine. Već od ranih jutarnjih sati brojni hodočasnici počeli su pristizati u Voćin iz pravca Huma, Slatine i Požege, gdje su nakon dolaska na Prebendu u Voćinu nastavli sa molitvenom procesijom i misom u voćinskoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, koju je služio požeški biskup mons. dr. Antun Škvorčević

Na hodočašću u Voćinu uz obitelji ubijenih civila, prisustvovao je i Ministar Hrvatskih branitelja, gosp. Predrag Matić, predstavnici Hrvatske vojske, predstavnici policije PU virovitičko – podravske na čelu sa izaslanikom Glavnog ravnatelja policije gosp. Mirkom Kostelcem, te brojne udruge proizašle iz Domovinskog rata, kao i predstavnici lokalne zajednice i branitelji.

Simbol stradavanja voćinskih žrtava je svakako i voćinska crkva, koja je bila razrušena do temelja i godinama bila obnavljana, kamen po kamen, dok nije dobila svoj prvobitni oblik. I ove godine brojni vjernici i hodočasnici iz svih krajeva Hrvatske, a ponajviše iz Požeške biskupije i  Županije virovitičko - podravske, dolazili su pod okrilje obnovljene crkve, odati počast  voćinskim žrtvama, te iskazati duboko poštovanje uz molitvu koju je predvodio požeški biskup mons. Antun Škovorčević.

Iako je bilo hladno temperatura ispod nule, na hodočašću je bilo nazočno više od 2000 promrzlih hodočasnika i vjernika iz raznih krajeva domovine, kao i razne delegacije, koje su u parku na spomen obilježje, položile vijence. Isto tako vijenac na spomen obilježje, položila je i delegacije policije Policijske uprave virovitičko – podravske, koju je kao izaslanik Glavnog ravnatelja policije, predvodio načelnik Policijske uprave virovitičko – podravske, gosp. Mirko Kostelac.