Pješaci i biciklisti u prometu

Photo PU_VP/pješaci - biciklisti.jpg

Praćenjem stanja sigurnosti u prometu na području Policijske uprave virovitičko- podravske evidentno je da su pješaci i biciklisti već duži niz godina naugroženije kategorije sudionika u prometu. U proteklih pet godina oko 40 % poginulih su bili pješaci ili biciklisti, pa i od početka ove, 2013. godine, od ukupno 10 poginulih 2 su poginula bili pješaci i 2 biciklisti. Posebno je navedena problematika povećana u proteklih mjesec i pol dana, a u proteklih tjedan dana su od 9 prometnih nesreća, koliko ih je evidentirano na prometnicama ove policijske uprave, u njih 5 su sudjelovali pješaci ili biciklisti i svi su ozlijeđeni. Čak 3 pješaka su bila starosti 14 do 17 godina.

Po starosnoj strukturi, kao pješaci i biciklisti u prometnim nesrećama najčešće sudjeluju starije i maloljetne osobe, pa čak i djeca, a te vrste prometnih nesreća se učestalo događaju u poslijepodnevnim i večernjim satima, te u noćnim uvjetima vožnje.

Nastradali pješaci i biciklisti su sve češće i počinitelji tih prometnih nesreća, a u slučajevima kada su počinitelji bili vozači drugih vrsta vozila pješaci i biciklisti su svojim ponašanjem u prometu često doprinjeli događanju prometne nesreće; udio biciklista koji su u prometnoj nesreći sudjelovali pod utjecajem alkohola je veći nego kod drugih vozača, nastradali pješaci i biciklisti su najčešće u noćnim uvjetima prometovanja koristili tamnu odjeću, bez reflektirajućih dijelova i upravljali biciklom noću bez korištenja svjetala na biciklu, za kretanje nisu koristili nogostup i biciklističku traku ili stazu, odnosno nisu se kretali propisanom stranom ceste, bespotrebno su se zadržavali na kolniku ili nisu koristili obilježen pješački prijelaz za prelazak preko ceste...

Preventivno djelovanje prometne policije u velikoj je mjeri usmjereno na nadzor i zaštitu ovih kategorija sudionika u prometu, pa je tako tijekom prošlog tjedna izvršena  podjela oko 140 reflektirajući prsluka biciklistima, i pedesetak bljeskalica za bicikle učenicima osnovne škole u Špišić Bukovici.

Starije osobe, koje u prometu najčešće sudjeluju kao pješaci i biciklisti, posebna su ciljana skupina za održavanje različitih edukacija i edukativnih susreta policijskih službenika za prometnu preventivu u udrugama umirovljenika i drugim udrugama i organizacijama koje skrbe za osobe starije životne dobi, a preventivno djelovanje je posebno aktivno sa djecom u dječjim vrtićima i osnovnim školama sa kojima se provode već redovne aktivnosti tijekom školske godine i na kojima se vrši edukacija djece o pravilima ponašanja pješaka i biciklista u prometu, te u suradnji s Autoklubom Virovitica i drugim zainteresiranim udrugama i organizacijama organiziraju i različita natjecanja. 

Međutim, uz sve uložene napore problematika sudjelovanja i stradavanja pješaka i biciklista u prometnim nesrećama je još uvijek velika, te se i ovim putem vozači bicikla i pješaci upućuju na poseban oprez prilikom sudjelovanja u prometu, posebno u noćnim uvjetima i uvjetima smanjene vidljivosti, korištenje reflektirajućih prsluka, obavezno korištenje nogostupa ili biciklističkih staza i traka, kao i obavezno korištenja svjetala na biciklu od strane vozača bicikla i poštivanje svih prometnih propisa i pravila kojima je regulirano sudjelovanje u prometu pješaka i biciklista.

Istovremeno, upućuju se vozači ostalih vrsta vozila na obraćanje posebne pozornosti na ove kategorije sudionika u prometu, jer su najranjiviji i posljedice prometnih nesreća u kojima oni sudjeluju najteže.