Akcija "Mir i dobro"

Približavanjem i proslavom Božićnih blagdana i Nove godine na području Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova započinje sa provođenjem preventivne akcije pod nazivom „Mir i dobro“. Ministarstvo unutarnjih poslova će akciju, započeti 12. prosinca 2011. godine i trajati će do 08. siječnja 2012. godine, a prvenstveni cilj ove akcije je provođenja i povećanje sigurnosti građana za vrijeme proslave Božićnih blagdana

Približavanjem i proslavom Božićnih blagdana i Nove godine na području Republike Hrvatske, Ministarstvo unutarnjih poslova započinje sa provođenjem preventivne akcije pod nazivom „Mir i dobro“. Ministarstvo unutarnjih poslova će akciju, započeti 12. prosinca 2011. godine i trajati će do 08. siječnja 2012. godine, a prvenstveni cilj ove akcije je provođenja i povećanje sigurnosti građana za vrijeme proslave Božićnih blagdana i Nove godine, kada će se na svetim misama i raznim drugim mjestima, okupljati veliki broj ljudi u organiziranim i neorganiziranim slavljima, te pri tome uz proslavu novogodišnje noći, koristiti i veliki broj raznih pirotehničkih sredstava i vatrenog oružja. Kao i prijašnjih godine i ove godine, tijekom dvanaestog mjeseca od strane većeg broja građana, očekuje se povećana nabavka pirotehničkih sredstava, koju će neodgovorni pojedinci, upotrebljavati u zabranjeno vrijeme. Sukladno procjenama, policija će pojačano kontrolirati nabavu i uporabu nedozvoljenih pirotehničkih sredstava. Posebna pozornost posvetiti će se kontroli vozila u prometu,  a time i sprječavanju unošenja pirotehničke galanterije na graničnom prijelazu Terezino polje. 

RODITELJI !

Upozorite svoju djecu na opasnosti i štetnost, koja proizlazi iz nestručnog i neopreznog rukovanja pirotehničkim sredstvima i vatrenim oružjem. Kod rukovanja pirotehnikom, budite uz djecu, jer kratkotrajno veselje može imati dugoročne negativne posljedice.           

Sukladno čl. 30 Zakona o eksplozivnim tvarima u prometu za prodaju se nalaze pirotehnička sredstva koja obuhvaćaju:

- Razred I - pirotehnička sredstva koja građani mogu kupovati i koristiti tijekom cijele godine, osobama starijim od 14. godina

- Razred II.,III.,T1.i P1. - koji se smije prodavatisamo u prodavaonicama oružja i streljiva, te specijaliziranim trgovinama pirotehnike, i to u vremenu od 15. prosinca do 1. siječnja, a smiju se upotrebljavati od 27. prosinca do 1. siječnja. Pirotehnička sredstva II. i III., T1. i P1. razreda mogu se prodavati osobama starijim od 18. godina.

Naročito je zabranjena uporaba pirotehničkih sredstava          

  -  II., III., T1. i P1.  razreda u periodu od 02. siječnja do 26. prosinca, tekuće godine

  -  u zatvorenim prostorima ili  u prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi

Za osobe koje se ne budu pridržavale propisa predviđene su novčane kazne, a protiv prekršitelja Policijska uprava podnosit će optužne prijedloge. Provedimo u miru Božićne blagdane i Novu godinu. Molimoradiopostaje na području Županije virovitičko – podravske, da oglašavanjem ovog priopćenja prema svojim slušateljima, pridonesu povoljnom stanju sigurnosti svih građana, a naročito djece.