Sažetak aktivnosti u prometu tijekom proteklog tjedna

   Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 16 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulom osobom, 7 s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom. U tim je prometnim nesrećama jedna pješakinja smrtno stradala, jedan pješak je teško ozlijeđen i 7 je osoba lako ozlijeđeno; po jedan biciklista, vozač motocikla, vozač traktora, 

 Prometne nesreće

     Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 16 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulom osobom, 7 s ozlijeđenim osobama i 8 s materijalnom štetom. U tim je prometnim nesrećama jedna pješakinja smrtno stradala, jedan pješak je teško ozlijeđen i 7 je osoba lako ozlijeđeno; po jedan biciklista, vozač motocikla, vozač traktora, vozač motornog vozila, 2 vozača osobnih automobila i jedan putnik u osobnom automobilu. Dvije su prometne nesreće uzrokovali počinitelji pod utjecajem alkohola i jednu vozač koji je upravljao vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom.

Utvrđeni prekršaji

     Ukupno su utvrđena 334 prekršaja, od kojih 42 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 88 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 4 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 6 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i dr.

     Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,89 g/kg je utvrđena kod vozača osobnog automobila starosti 36 godina, počinitelja prometne nesreće na virovitičkoj obilaznici u petak oko 21 sat, dok je najveća brzina kretanja vozila od 123 km/h utvrđena u srijedu oko 19,15 sati u Starom Gracu, gdje je na dionici ceste u naselju na kojemu je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h tom brzinom upravljao vozač osobnog automobila u tranzitu.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

     Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona su uhićene 4 osobe, od kojih 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane, jedna zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i jedna zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje.

     Sve uhićene osobe su bile mladi vozači, od kojih je protiv jednoga proveden žurni prekršajni postupak u kojem je između ostaloga kažnjen kaznom zatvora u trajanju 3 dana, nakon čega je odmah sproveden na izdržavanje kazne u zatvor u Bjelovaru.

Pojačane mjere i akcije

     U petak, 14. srpnja 2017. godine od 15 do 21 sat je na području Policijske postaje Orahovica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola u kojoj je utvrđeno i sankcionirano 19 prekršaja, od kojih 7 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

     Na području Postaje prometne policije Virovitica je akcija iste usmjerenosti provedena 15./16. srpnja 2017. godine od 22 do 06 sati. U toj akciji je ukupno utvrđeno i sankcionirano 25 prekršaja, a 6 je vozača sankcionirano zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.