Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/promet(1).jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 9 prometnih nesreća od kojih 5 s ozlijeđenim osobama i 4 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama s ozlijeđenima su vozač i putnik u osobnom automobilu teško ozlijeđeni, a vozač mopeda

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 9 prometnih nesreća od kojih 5 s ozlijeđenim osobama i 4 s materijalnom štetom. U prometnim nesrećama s ozlijeđenima su vozač i putnik u osobnom automobilu teško ozlijeđeni, a vozač mopeda, pješak i putnik u osobnom automobilu su lako ozlijeđeni. Dvije su prometne nesreće uzrokovali vozači koji su upravljali pod utjecajem alkohola i dvije su bile naleti na životinje. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 417 prekršaja, od kojih 54 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 58 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 1 prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 73 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa, 24 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,79 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 53 godine koji je zatečen kako upravlja vozilom u Orahovici u petak u 12,40 sati. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl. 134. i 137. PZ 

Temeljem članka 134. Prekršajnog zakona su uhićene 2 osobe i to jedna zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedna zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane, i 2 su osobe zadržane temeljem članka 137. istoga zakona zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. 

Pojačane mjere i akcije

Sukladno najavama su policijski službenici prometne policije tijekom proteklog vikenda pojačano postupali u nadzoru prometa, a izvršenim nadzorom 521 vozila i vozača je utvrđeno i sankcionirano ukupno 199 prekršaja, od kojih 36 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 27 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 24 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i 10 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela.

U subotu / nedjelju, 13. / 14. siječnja od 22 do 06 sati na području Postaje prometne policije Virovitica je provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U akciji je izvršen nadzor 35 sudionika u prometu kod kojih su utvrđena i sankcionirana 23 prekršaja, od kojih 9 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.