Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/policija-stop-648x250.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih 12 s materijalnom štetom i 2 s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 osobe lako ozlijeđene. Dvije su prometne nesreće uzrokovali počinitelji pod utjecajem

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih 12 s materijalnom štetom i 2 s ozlijeđenim osobama u kojima su 2 osobe lako ozlijeđene. Dvije su prometne nesreće uzrokovali počinitelji pod utjecajem alkohola.

 Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđen 401 prekršaj, od kojih 58 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 137 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 3 prekršaja upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 5 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 12 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 45 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 3,05 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 37 godina u Turanovcu u petak oko 18,30 sati, dok je najveća brzina kretanja vozila od 125 km/h utvrđena u utorak oko 12,40 sati u Starom Gracu, gdje je na dionici ceste u naselju na kojemu je ograničenje brzine kretanja vozila 70 km/h tom brzinom upravljao vozač osobnog automobila starosti 54 godine. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona je uhićeno 7 osoba, 2 zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane i pod utjecajem alkohola, 2 zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i pod utjecajem alkohola, 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedna zbog upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, dok je jedna osoba zadržana sukladno čl. 137. istoga zakona zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Pojačane mjere i akcije

Tijekom proteklog tjedna, od 05. do 11. lipnja 2017. godine se u nadzoru prometa na području cijele policijske uprave pojačano postupalo na nadzoru vozača pod utjecajem alkohola i opojne droge u sklopu aktivnosti organizacije TISPOL.

Dana 09./10. lipnja 2017. godine u vremenu od 18 do 02 sata je na području policijske uprave provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola u kojoj je izvršen nadzor 128 sudionika u prometu i kod njih utvrđena i sankcionirana 44 prekršaja. Sedamnaest je vozača zatečeno da upravlja vozilom pod utjecajem alkohola, jedan kako upravlja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje i 2 za vrijeme zabrane, zbog čega su isključeni iz prometa.