Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/policija-stop-648x250.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 15 prometnih nesreća, od kojih 12 s materijalnom štetom i 3 s ozlijeđenim osobama. Pet su prometnih nesreća uzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje,

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 15 prometnih nesreća, od kojih 12 s materijalnom štetom i 3 s ozlijeđenim osobama. Pet su prometnih nesreća uzrokovali vozači koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje, 2 nepoznati vozači, 3 vozači teretnih vozila i 2 vozači bicikla. U tim su prometnim nesrećama 3 osobe lako ozlijeđene, od kojih 2 bicikliste i jedan vozač osobnog automobila. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 637 prekršaja, od kojih 36 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 431 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 9 prekršaja pješaka i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,77 g/kg je utvrđena kod vozača traktora starosti 44 godine koji je zatečen da upravlja vozilom u Pitomači u subotu oko 20,00 sati, a najveća brzina kretanja vozila od 164 km/h izmjerena je kod vozača osobnog automobila u nedjelju oko 15,50 sati u Ulici kralja Tomislava u Suhopolju, na dionici ceste u naselju na kojem je ograničenje brzine 70 km/h.

 Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

U proteklom tjednu su temeljem odredbi čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene 4 osobe zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedna zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i prije stjecanja prava na upravljanje i jedna je zadržana temeljem odredbi čl. 137. istoga zakona, također zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola.

Pojačane  mjere i akcije

Tijekom proteklog tjedna, od 18. do 24. travnja 2016. godine, na području cijele policijske uprave, kao i na području cijele Republike Hrvatske i zemalja Europske unije, u organizaciji TISPOLa je proveden pojačani nadzor brzine kretanja vozila. Ukupno je tijekom proteklog tjedna utvrđen 431 prekršaj upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, a u sklopu ovog pojačanog postupanja od 21. travnja 2016. godine od  06 sati do 22. travnja 2016. godine do 06 sati je proveden 24satni nadzor brzine kretanja vozila u kojem su na području ove policijske uprave utvrđena 142 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom.