Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/policija03.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulom osobom, 2 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedna osoba smrtno stradala i 5 je

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 14 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulom osobom, 2 s ozlijeđenim osobama i 11 s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama je jedna osoba smrtno stradala i 5 je lako ozlijeđeno. Poginula osoba je bila biciklista koji je smrtno stradao u srijedu oko 11 sati u Pitomači, a lako ozlijeđene osobe su bile vozači i putnici u osobnim automobilima. Jednu prometnu nesreću je uzrokovalo vozač pod utjecajem alkohola. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 418 prekršaja, od kojih 59 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 108 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 2 prekršaja nepropisnog pretjecanja, 12 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje, 54 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,72 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 53 godine u Ulici braće Radić u Pitomači u subotu oko 14,40 sati, a najveća brzina kretanja vozila od 135 km/h je utvrđena u petak oko 12 sati u Pepelanama na dionici ceste u naselju na kojem je ograničenje brzine 50 km/h. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

U proteklom tjednu su temeljem odredbi čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene 3 osobe, od kojih 2 zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedna zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i za vrijeme zabrane.

Pojačane mjere i akcije

Tijekom proteklog tjedna, od 13. do 19. veljače 2017. godine se na području cijele policijske uprave pojačano postupalo na nadzoru teretnih vozila i autobusa u sklopu aktivnosti organizacije TISPOL. Ukupno je proteklog tjedna izvršen nadzor 130 teretnih vozila i autobusa kod kojih je utvrđeno i sankcionirano 46 prekršaja.

U petak, 17. veljače 2017. godine od 15 do 21 sat je na području Policijske postaje Orahovica provedena akcija nadzora vozača pod utjecajem alkohola. U provedbi akcije su od 28 vozača nad kojima je izvršen nadzor 4 zatečena da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, a utvrđena su i 4 ostala prekršaja.