Priopćenje za javnost - Derogirane mjere sustavne provjere

Privremeno se derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, te se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije

 Privremeno se derogira primjena Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Sloveniji i Mađarskoj, te se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije. 

U petak, 7. travnja 2017. godine stupila je na snagu Uredba (EU) 2017/458 Europskog parlamenta i Vijeća od 15. ožujka 2017. godine o izmjeni Uredbe (EU) 2016/399 u pogledu jačanja kontrola provjerom u relevantnim bazama podataka na vanjskim granicama.

Navedenom Uredbom uvele su se sustavne provjere na unutarnjoj granici Europske unije između Republike Hrvatske, Republike Slovenije i Mađarske, kako prema državljanima trećih zemalja, tako i prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije kojima je omogućena sloboda kretanja.

Od početka primjene do današnjeg dana, unatoč primjeni svih raspoloživih tehničkih i ljudskih kapaciteta granične policije Republike Hrvatske, te unatoč suradnji s graničnim policijama Republike Slovenije i Mađarske  nisu se u potpunosti uspjele ublažiti gužve na graničnim prijelazima.

Tijekom današnjeg dana (8. travnja 2017.) g.  Dimitris Avramopoulos, povjerenik Europske unije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, upoznat je sa problemima koji su doveli do nerazmjernog učinka na protok prometa, te je dogovoreno da se privremeno derogira primjena navedene Uredbe za granične prijelaze na unutarnjoj granici prema Republici Sloveniji i Mađarskoj, te da se aktiviraju ciljane kontrole prema državljanima Europskog gospodarskog prostora i Švicarske Konfederacije.