Voćin: akcija manje oružja - manje tragedija

Photo PU_VP/manje oružja .JPG

U petak 30. svibnja, u vremenu od 10 do 12 sati u Voćinu, kod Trga Gospe Voćinske, provedena je pod nazivom „Manje oružja – manje tragedija“. 

  Akcija je inicirao Hrvatski centar za razminiranje sa sjedištem u Sisku, a samu akciju je provela PU virovitičko – podravska uz nazočnost djelatnice HCR, gđe. Marte Kovačić, više savjetnice za edukaciju i pomoć žrtvama mina. 

Poznato je da je područje Voćina, bilo direktno zahvaćeno ratnim djelovanjem, pa je za pretpostaviti da se na tom području još uvijek nalazi određeni broj nelegalnog oružja koje je u posjedu građana, zbog čega je ova akcija, usmjerena upravo na te osobe, kako bi djelovala na njihovu savjest i potaknula ih na vračanje nelegalnog oružja.

Akciju su podržali načelnik općine gosp. Predrag Filić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo i smatra da će građane koji posjeduju nelegalno oružje, potaknuti na njihovo vračanje policiji. Također, veliku podršku u provođenju akcije, dao je i ravnatelj osnovne škole u Voćinu gosp. Vlado Majhen, koji je organizirao posjet učenika škole, štandu policije gdje se provodila akcija na kojemu su se djeca uz savjete stručnih osoba iz policije i HCR, mogla spoznati što su to minska eksplozivna sredstva, gdje se mogu pronaći, kako s njima postupati ako se nađu. koga obavijestiti u slučaju pronalaska, jer i djeca znaju često stradati od oružja kada dođu u doticaj s njim, a ne znaju kako postupiti. 

Nelegalnog oružja još ima i zato policija upućuje apel prema građanima:

     Pozivaju se gađani, koji posjeduju bilo kakvo eksplozivno sredstvo, vatreno oružje ili streljiva, koja su zaostala od domovinskog rata, a boje se vratiti, da pozovu najbližu policijsku postaju, gdje će na njihovu kućnu adresu ili mjesto na kojemu se oružje nalazi, doći policijski službenik osposobljen za pirotehnička sredstva, koji će ista i preuzeti. Građanikoji  dragovoljno predaju nelegalno oružje, neće snositi nikakve sankcije.