U Slatini i Gradini proveden projekt "Zdrav za 5"

Photo PU_VP/zdrav za 5.jpg

Potpisanim protokolom između Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i Ministarstva zaštite okoliša i prirode, o suradnji na provođenju programa prevencije pod nazivom "Zdrav za 5", na području Županije virovitičko – podravske, provodi se višegodišnji program prevencije ovisnosti, te podizanja razine javnozdravstvene svijesti kod učenika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta. 

Naime, provedba projekta „Zdrav za 5“, započeo je u osmim razredima osnovnih škola, a nastaviti će se prvim i drugim razredima srednjih škola. Predavanje se odvija na temu problematike ovisnosti o alkoholu, drogama i kocki. Projekt je osmišljen na način da se među učenicima, prvo provede anonimno anketiranje, pa zatim predavanja policijskih službenika na poslovima prevencije i djelatnika Zavoda za javno zdravstvo, nakon čega slijedi ponovno anketiranje učenika, kako bi se vidio stav učenika o ovisnosti prije predavanja i poslije predavanja tj. dobivene informacije o štetnosti alkohola, droga i kockanja. 

 Obzirom na današnju problematiku mladih, kod kojih je uočen negativan trend konzumacije alkoholnih pića i drugih ovisnosti, ova predavanja su među mladim slušateljima, naišla na pozitivan stav i uvelike im pomogla o realnom sagledavanju štetnosti koje nose ovi poroci. 

 Krajem veljače i početkom ožujka, predavanja „Zdrav za 5“, održana su u Osnovnim školama Gradina u Gradini i Josipa Kozarca u Slatini, a isti se nastavlja i u drugim školama.