Preventivna akcija "Zajedno"

Photo PU_VP/obiteljsko_nasilje01.jpg

Danas, 17. listopada, uoči Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada,Policijska uprava virovitičko - podravske, aktivno se uključuje u provedbu akcije „Zajedno“, koja je prvenstveno usmjerena na sprječavanje trgovanje ljudima

 

Danas, 17. listopada, uoči Europskog dana borbe protiv trgovanja ljudima koji se obilježava 18. listopada,Policijska uprava virovitičko - podravske, aktivno se uključuje u provedbu akcije „Zajedno“, koja je prvenstveno usmjerena na sprječavanje trgovanje ljudima.

U javnosti je poznato da pojedinci i razne kriminalne organizacije trgovanjem ljudima zarađuju velike svote nelegalnog novca, te grubo krše temeljna ljudska prava svake pojedine žrtve. Osobama koje su žrtve trgovanja, ograničava se mogućnost kretanja, kao i onemogućava komunikacija s okolinom, te ih se u takvim okolnostima na različite načine iskorištava. Kao mete i žrtve trgovanja ljudima, u najvećem broju slučajeva, pojavljuju se žene, djeca, a sve češće i muškarci. Trgovina ljudima je globalni problem i prisutan je u cijelom svijetu.

Cilj ove akcije je, zajednički u suradnji sa svim nadležnim institucijama i organizacijama, privatnim sektorom (izložena zanimanja), lokalnom zajednicom, udrugama civilnog društva i građanima, podići svijest o prevenciji trgovanja ljudima, odnosno potaći društvo na odgovornu reakciju kako bi pridonijeli smanjenju i sprječavanju trgovanja ljudima, te također, da svaki pojedinac iz svoje perspektive doprinese prepoznavanju i otklanjanju opasnih situacija, kao i proaktivnom detektiranju potencijalnih prijetnji povezanih sa ovom ili srodnom vrstom kriminaliteta. Ovo intenziviranje aktivnosti ima za cilj obuhvatiti sve potencijalne faze trgovanja ljudima (vrbovanje, transport, eksploatacija) kao i sve modalitete eksploatacije. 

Zajedničkom provedbom akcije „Zajedno“, te informiranjem i educiranjem potencijalno ugroženih skupina, nastoji se utjecati na povećanje broja otkrivenih žrtava trgovanja ljudima u Hrvatskoj kao i onih žrtava koje se transportiraju kroz Republiku Hrvatsku, te smanjenje broja osoba iz Republike Hrvatske koje mogu postati žrtvom trgovanja ljudima.

Djelatnici PU virovitičko – podravske, do kraja 2014. godine, provoditi će određene preventivne aktivnosti, u okviru redovnih aktivnosti s ciljem senzibilizacije i edukacije vozača teretnih vozila i autobusa, djelatnika uslužnih djelatnosti (trgovina, frizerskih salona, salona za uljepšavanje i sl.), učenike završnih razreda srednjih škola i studenata Visoke škole za Menadžment. Zainteresiranim građanima će pružati informacije o raznim oblicima trgovanja ljudima, a po potrebi će građane upućivati i na druge institucije u kojima mogu potražiti pomoć.