Magla i mokar kolnik - vozači i pješaci, oprez u prometu

Photo PU_VP/auto_policija06.jpg

Tijekom ove 2011. godine u prvih deset mjesec, zaključno sa jučerašnjim 1. studenim, na prometnicama PU virovitičko – podravske, poginulo je jedanaest osoba, a isto tako, povećan je i broj ozlijeđenih osoba, komparirajući navedene pokazatelje sa istim periodom protekle godine. Obzirom na realne nadolazeće atmosferske pojave snijeg, ledenu kišu, maglu itd., upravljanje vozilom u takovim uvjetima je otežano

Tijekom ove 2011. godine u prvih deset mjesec, zaključno sa jučerašnjim 1. studenim, na prometnicama PU virovitičko – podravske, poginulo je jedanaest osoba, a isto tako, povećan je i broj ozlijeđenih osoba, komparirajući navedene pokazatelje sa istim periodom protekle godine. Obzirom na realne nadolazeće atmosferske pojave snijeg, ledenu kišu, maglu itd., upravljanje vozilom u takovim uvjetima je otežano, te se stoga vozačima, preporuča i dodatni oprez kod upravljanja vozilom, budući da se povećava opasnost kod nastajanja prometnih nesreća. Upravo u posljednjoj od navedenih prometnih nesreća, koja se dogodila jučer 1. studenoga u poslijepodnevnim satima u gradu Virovitica, kada je neoprezna vozačica svojim vozilom, usmrtila pješaka koji je prelazio cestu na obilježenom pješačkom prijelazu. Navedena prometna nesreća je još jedno veliko upozorenje svim sudionicima u prometu, gdje se uz poštivanje svih zakonskih propisa od strane nezaštićenih sudionika u prometu (pješaka) nesreće događaju.

Ovom prigodom, apeliramo na pješake da uz poštivanje svih zakonskih propisa prilikom sudjelovanja u prometu u uvjetima smanjene vidljivosti, moraju voditi računa da budu uočljivi vozačima, te prelaze kolnik tek kada su sigurni da ih je vozač na vrijeme uočio, te da može na vrijeme sigurno zaustavitisvoje vozilo, jer kod najtežih posljedica kazne i sankcije su u drugom planu.

Također, ovom prigodom imajući u vidu loše atmosferske prilike (smanjena vidljivost i klizav kolnik) apeliramo i na vozače na dosljedno poštivanje zakonskih obveza vozača prema pješacima, da su se dužni pješačkom prijelazu, približavati sigurnosnom brzinom, tako da ne ugrožavaju pješake, odnosno, tako da mogu pravovremeno reagirati i zaustaviti svoje vozilo, uzimajući u obzir atmosferske prilike, vidljivost, stanje kolnika itd.. 

Nadalje, savjet svim vozačima da svakodnevno (po mogućnosti) prate obavijesti o stanju na prometnicama i na obvezno korištenje svjetla na vozilima i zimske opreme, te da se pridržavaju uputa koje će davati policija.

U cilju uspješnog izbjegavanja prometnih nesreća, molimomedije na području Županije virovitičko – podravske, da oglašavanjem ovog priopćenja prema svojim slušateljima, pridonesu povoljnom stanju sigurnosti svih sudionika u prometu na cestama u nadolazećim zimskim uvjetima.