Interventna jedinica policije - 40 kilometara pješice od Virovitice do Voćina

Jučer 11. prosinca u 8.30 sati, trideset djelatnika IJP Virovitica sa četvoricom kolega iz Policijske postaje granične policije Terezino Polje, testirali su svoju izdržljivost i fizičku kondiciju, te su po ekstremnim uvijetima tj. veoma niskoj temperaturi, magli i snijegu, krenuli na put dug 40 kilometara od Virovitice do Voćina.

Na samom polasku djelatnika IJP iz baze u Virovitici, uz načelnika Policijske uprave virovitičko-podravske Mirka Kostelca, bio je nazočan i ravnatelj katoličke gimnazije fra Ivica Šoh, koji je blagoslovio sve polaznike, te im poželio da uspješno savladaju ovaj mukotrpan i težak put i stignu do željenoga cilja.

Tijekom puta djelatnici IJP su se vrlo kratko odmarali u Pivnici Slavonskoj i Humu, gdje su se okrijepili vodom i toplim čajem. Nakon svake stanke puni optimizma nastavili su dalje prema Voćinu.

 Da su dobro fizički pripremljeni, vidjelo se to već nakon prolaska kroz Hum koji su prošli prije predviđenog vremena.

Svakim pređenim kilometrom zastava Republike Hrvatske s metalnim kopljem bivala je sve teža i teža, isto kao i umorne noge, međutim dobrom organizacijom i osmišljenim planom puta, zastava RH je sa svakim pređenim kilometrom, prelazila u druge ruke te time olakšala put svakom pojedincu.

Kako su ponosno i uzdignute glave krenuli na početku, tako su i došli do željene žute table sa natpisom Voćin, koju su sa osmjehom prošli i produžili dalje do centra Voćina, a zatim i do župne crkve „Pohoda Blažene Djevice Marije“, gdje ih je u 15,10 sati, dočekao župnik Mladen Štirin, koji je zajedno sa umornim putnicima – policajcima predvodio pobožnost.

Na kraju, zapovjednik Andrej Hegediš, koji je zajedno s policajcima prešao mukotrpnu dionicu puta izrazio je zadovoljstvo i svim polaznicima čestitao na izdržljivosti i uspješno savladanom putu, a kod svakog policajca iako umorna lica, moglo se vidjeti veliko zadovoljstvo jer je test izdržljivosti koji su prošli, imao svoje službeno policijsko značenje, međutim u duši podnijeli su osobnu žrtvu na sjećanje 47 nevinih građana Voćina koji su 13. prosinca 1991. godine, mućki  ubijeni prilikom povlačenja paravojnih neprijateljskih formacija iz Voćina.