Osnovna škola Gradina "Zdrav za 5"

Photo PU_VP/IMG_9328.JPG

Jučer 27. travnja u Osnovnoj školi Gradina u Gradini, policijska službenica za prevenciju, Policijske uprave virovitičko-podravske, gđa. Ana Kratohvil Katić, održala je predavanje u sklopu preventivnog projekta „ Zdrav za 5“ u školskoj 2014./15. godini.

Planirani program predavanja u trajanju od dva školska sata, započeo je u 12.25 sati u učionici 8 – ih razreda, s temom predavanja Štetne posljedice i kaznenopravni aspekti zlouporabe alkohola, kroz koji je prošlo 36 učenika osmih razreda. Na početku prezentacije bio je nazočan, pedagog g. Ivica Čuljak, te profesorica povijesti u čijoj učionici je i održano predavanje.

 Program je zamišljen kroz pojedinačno predavanje sa svakim od dva osma razreda, gdje su učenici u prvom dijelu od predavača, mogli dobiti spoznaje o štetnosti uporabe alkohola, posljedicama koje alkohol donosi u toj životnoj dobi i kako alkohol utječe na ponašanje. U drugom dijelu predavanja, program se odvijao kroz radionice, gdje su učenici u zamišljenim situacijama, sami osmislili nastavak zadanih situacija, koje se mogu dogoditi nakon prekomjerne uporabe alkohola.

  „Zdrav za 5“ je nacionalni program prevencije ovisnosti i zaštite okoliša  za učenike 8. razreda osnovnih škola i 1. i 2. razreda srednjih škola koji provode zajednički Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo znanosti obrazovanja i športa, Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, provodi se već treću školsku godinu.