Prometovanje vozila u jesenskim i zimskim vremenskim uvjetima

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/promet.jpg

U nedjelju 28. listopada, započinje zimsko računanje vremena, kada nastupaju i promjene u prometovanju vozila na cestama. Podsječaju se svi vozači motornih vozila da započinje obaveza korištenja dnevnih svjetala na vozilima, odnosno na vozilima su dužna biti upaljena svjetla tijekom cijeloga dana, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti kako je to bilo tijekom ljetnog perioda. Nepoštivanje ove zakonske odredbe se kažnjava

U nedjelju 28. listopada, započinje zimsko računanje vremena, kada nastupaju i promjene u prometovanju vozila na cestama. Podsječaju se svi vozači motornih vozila da započinje obaveza korištenja dnevnih svjetala na vozilima, odnosno na vozilima su dužna biti upaljena svjetla tijekom cijeloga dana, a ne samo noću i u uvjetima smanjene vidljivosti kako je to bilo tijekom ljetnog perioda. Nepoštivanje ove zakonske odredbe se kažnjava novčanom kaznom od 300 kn. Nakon neočekivano toplih jesenskih dana prognostičari najavljuju pogoršanje vremenskih uvjeta, zahladnjenje, kišu i maglu, a prema vremenskim prognozama i dobu godine može se očekivati mraz, te na pojedinim područjima i snijeg, koji su samo uvod u skorašnje nastupanje zimskih uvjeta na cestama. Obzirom na navedeno, prometna policija upućuje vozače na povećani oprez prilikom sudjelovanja u prometu na cestama i prilagođavanje brzine kretanja novonastalim uvjetima prometovanja na kliskim kolnicima i u uvjetima smanjene vidljivosti. Vozači traktora i poljoprivrednih strojeva se upozoravaju da su prije uključivanja u promet nakon obavljanja poljoprivrednih radova obavezni ukloniti blato sa kotača, a eventualno nanesenu zemlju na prometnicu odmah ukloniti kako ne bi predstavljala opasnost za druge vozače. Vozači bicikla se upućuju da su se dužni prilagoditi produljenju noćnih uvjeta prometovanja i prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima i sumrak obavezno imati upaljena svjetla na biciklu i čiste reflektirajuće djelove bicikla, te koristiti reflektirajuće dijelove odjeće ili reflektirajuće prsluke. 

Pješaci se također upućuju na korištenje svjetlije odjeće, ako i reflektirajućih dijelova odjeće ili reflektirajuće prsluke prilikom sudjelovanja u prometu u noćnim uvjetima. Vozače motornih vozila se podsjeća da bi trebali pripremiti svoja vozila za zimske uvjete na cestama i postavljanje zimske opreme koja podrazumijeva zimske gume na sva 4 kotača ili ljetne gume sa lancima za snijeg u vozilu, pripremljenim za postavljanje.