Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/policija-stop-648x250.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 8 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulom osobom, 2 s ozlijeđenim osobama i 5 s materijalnom štetom. U tim je prometnim nesrećama jedna pješakinja smrtno stradala i 2 su bicikliste lako ozlijeđeni

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 8 prometnih nesreća, od kojih jedna s poginulom osobom, 2 s ozlijeđenim osobama i 5 s materijalnom štetom. U tim je prometnim nesrećama jedna pješakinja smrtno stradala i 2 su bicikliste lako ozlijeđeni. 

Utvrđeni prekršaji

Ukupno su utvrđena 224 prekršaja, od kojih 38 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 77 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, jedan prekršaj upravljanja vozilom za vrijeme zabrane, 3 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, 7 prekršaja korištenja mobitela za vrijeme vožnje i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2.21 g/kg je utvrđena kod vozača bicikla starosti 51 godinu koji je zatečen da upravlja vozilom u Virovitici u nedjelju oko 00,50 sati, dok je najveća brzina kretanja vozila izmjerena u Ulici kralja Tomislava u Suhopolju u nedjelju oko 2.50 sati kada je vozač osobnog automobila starosti 29 godina upravljao brzinom od 161 km/h na dionici ceste na kojoj je ograničenje brzine 70 km/h. 

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

U proteklom tjednu je temeljem odredbi čl. 134. Prekršajnog zakona uhićena jedna osoba zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i jedna zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje.

Pojačane mjere i akcije

Tijekom proteklog tjedna je na području policijske uprave provedena preventivna akcija podjele reflektirajućih prsluka biciklistima. Na lokacijama na kojima je zabilježena povećana problematika stradavanja biciklista i područjima povećanog prometa biciklista je u cilju povećanja sigurnosti sudionika u prometu na biciklima u noćnim uvjetima vožnje podijeljeno stotinjak reflektirajućih prsluka.