Preventivno-represivne aktivnosti usmjerene na smanjenje stradavanja pješaka i biciklista u prometnim nesrećama

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/policija05.jpg

Obzirom na narušeno stanje sigurnosti u prometu na području policijske uprave uzrokovano povećanjem smrtnog stradavanja pješaka i biciklista javnost bi putem medija trebalo obavijestiti o provedbi preventivnih i represivnih aktivnosti usmjerenih na zaštitu pješaka

Obzirom na narušeno stanje sigurnosti u prometu na području policijske uprave uzrokovano povećanjem smrtnog stradavanja pješaka i biciklista javnost bi putem medija trebalo obavijestiti o provedbi preventivnih i represivnih aktivnosti usmjerenih na zaštitu pješaka i biciklista.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama je u članku 113. stavak 2. propisano da je vozač bicikla koji se kreće kolnikom na javnoj cesti dužan noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom, dok je pješak koji se kreće kolnikom dužan noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom sukladno odredbi članka 127. stavak 3. istoga Zakona.

Isto tako je u članku 101. stavak 2. toga Zakona propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća, odnosno noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno svjetlo crvene boje na stražnjoj strani.

Pošto je ove godine na području Policijske uprave virovitičko – podravske zabilježeno veliko povećanje broja smrtno stradalih pješaka i biciklista u prometnim nesrećama, jer su od 8 prometnih nesreća s poginulim osobama u 5 poginuli biciklisti i u 2 pješaci, od kojih su 2 bicikliste i jedan pješak smrtno stradali u prošlih svega mjesec i pol dana, biciklisti i pješaci su posebno ugrožene kategorije sudionika u prometu, a za očekivati je da će problematika biti još povećana nastupanjem hladnijih dana, magle i mraka već u poslijepodnevnim satima, pa su i postupanja u prometu usmjerena na nadzor i zaštitu pješaka i biciklista.

U tom smislu će na području cijele policijske uprave biti izvršena podjela reflektirajućih prsluka, svjetala za bicikle, reflektirajućih navlaka za žbice bicikla i reflektirajućih traka za ruku pješacima i biciklistima od dana 25. listopada do 15. studenog 2017. godine.

Podjela reflektirajućih prsluka i opreme će se provoditi na ugroženim dionicama, odnosno mjestima na kojima je evidentirano događanje prometnih nesreća u kojima su sudjelovali biciklisti i na mjestima na kojima je zbog neosvijetljenosti sigurnost biciklista u prometu posebno ugrožena.

Prvenstveni cilj ovih preventivnih aktivnosti je zaustavljanje negativnog trenda smrtnog stradavanja pješaka i biciklista u prometnim nesrećama i povećanje njihove sigurnosti u prometu.

Osim ovih preventivnih aktivnosti policijski službenici će nastaviti i s provedbom preventivno – represivnih akcija usmjerenih na zaštitu ovih najugroženijih sudionika u prometu, pa će tako u srijedu, 25. listopada 2017. godine od 9 do 13 sati na području Postaje prometne policije Virovitica bitu provedena akcija nadzora i zaštite pješaka u prometu.

Predstavnici medija se mogu osobno uključiti u provedbu preventivne akcije u dogovorenom terminu.