Postupanje po alkoholu u prometu tijekom proteklog vikenda

Photo fotke_ilustracije/policajac_pise_kaznu.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog vikenda je evidentirano 7 prometnih nesreća, od kojih samo jedna s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba lako ozlijeđena, te 6 s materijalnom štetom. Tri počinitelja su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje i tri počinitelja su upravljala teretnim vozilima.

Prometne nesreće

Tijekom proteklog vikenda je evidentirano 7 prometnih nesreća, od kojih samo jedna s ozlijeđenim osobama, u kojima je jedna osoba lako ozlijeđena, te 6 s materijalnom štetom. Tri počinitelja su uzrokovala prometne nesreće upravljajući vozilom pod utjecajem alkohola ili su odbili alkotestiranje i tri počinitelja su upravljala teretnim vozilima.

Utvrđeni prekršaji

Ukupno su utvrđena 152 prekršaja, od kojih 31 prekršaj upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, sa najvećom koncentracijom od 2,71 g/kg utvrđenom 28. srpnja 2012. godine u 17,00 sati u Brezovici kod četrdesetosmogodišnjeg vozača traktora, koji je upravljao vozilom za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

Temeljem čl.134. PZ uhićeno je 5 osoba zbog vožnje pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja i zadržane 4 osobe.

Kaznena djela iz čl.308. KZ-a „Izigravanje zabrane iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“

Tijekom vikenda je jedna osoba zatečena u počinjenju ovog  kaznenog djela.

Akcije

Na području Postaje prometne policije Virovitica je u nedjelju, 29. srpnja 2012. godine od 15 do 21 sat provedena akcija nadzora i zaštite sudionika u prometu na mopedima i motociklima. U akciji je kontrolirano ukupno 53 vozila i vozača, kod kojih je utvrđeno i sankcionirano ukupno 20 prekršaja. Jedanaest prekršaja su počinili sudionici na mopedima i motociklima, a ukupno su 4 vozača zatečena da upravljaju vozilom pod utjecajem alkohola, 2 da upravljaju vozilom nepropisnom brzinom, jedan da upravlja vozilom ne koristeći zaštitnu kacigu i jedan je vozač upravljao neregistriranim vozilom.