Savjet policije na početku nove sezone kupanja

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/policija05.jpg

Počela je nova kupališna sezona, a najava skorašnjih visokih temperatura u kontinentalnom djelu Hrvatske, izmamiti će kupače svih uzrasta, koji će svakodnevno hrliti na bazene, jezera i rijeke. Kupanje predstavlja užitak za svaku osobu

Počela je nova kupališna sezona, a najava skorašnjih visokih temperatura u kontinentalnom djelu Hrvatske, izmamiti će kupače svih uzrasta, koji će svakodnevno hrliti na bazene, jezera i rijeke. Kupanje predstavlja užitak za svaku osobu, međutim često puta pojedinci, ne razmišljaju o posljedicama koje mogu nastati ako ulaze u vodu neadekvatno pripremljeni i da na taj način mogu ugroziti svoje zdravlja pa čak i život. 

Početak ove kupališne sezone u Policijskoj upravi virovitičko – podravskoj, počeo je tragično, kada je 21. lipnja na području Orahovice, pri kupanju život izgubio 33 – godišnji mladić sa područjaKoške. Dostupnim informacijama i završenim kriminalističkim istraživanjem, može se zaključiti da je u stradavanju ovog mladića veliku ulogu imao sam ljudski faktor. 

Obzirom da se na većini kupališta u rijekama, jezerima pa čak i u bazenima, građani kupaju na vlastitu odgovornost i bez ikakvog nadzora, radi vlastite sigurnosti, potrebno je pridržavati se minimalnih uvjeta kod ulaska u vodu, koji mogu spasiti ljudski život, a to su: 

  • ne izlagati se jakom suncu i ne ulaziti u vodu, bez predhodnog rashlađivanja,
  • ne konzumirati alkoholna pića i ne opijati se prije ulaska u vodu,
  • ne konzumirati droge prije kupanja,
  • ne plivati i roniti odmah nakon neposrednog obroka,
  • roditelji – djecu na kupalištima, imati stalno pod nadzorom,
  • plivajte u paru, nikako sami. 

Uz ove savjete, postoji nada da će nastavak ove kupališne sezone proteći na zadovoljstvo svih kupača.