Gradina: održana središnja manifestacija "Zdrav za 5"

Photo PU_VP/zdrav za 5.jpg

U petak, 10. svibnja u 12.20 sati u Osnovnoj školi Gradina u Gradini, održana je središnja manifestacija II. komponente preventivnog Projekta „Zdrav za 5“.

Na održavanju manifestacije, bilo je nazočno oko 150 učenika i roditelja iz Gradine i Virovitičko – podravske županije, s ciljem promicanja poruke: „NE drogi,  NE alkoholu i NE igrama na sreću“ – ŽIVI ZDRAVO, BUDI ZDRAV, JER ĆIST OKOLIŠ JE ZDRAVA BUDUČNOST. 

 Prije početka manifestacije, voditelj programa Glasnogovornik PU virovitičko – podravske Josip Štajdohar, pozdravio je učenike, roditelje, djelatnike škole, Voditelja Službe policije Policijske uprave virovitičko – podravske g. Marija Župana, načelnika općine Gradina g. Dražena Peića, kao i partnere u Projektu, koordinatoricu ispred Županijskog upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša, gđu. Zlatu Karlović i izaslanika koordinatora ispred Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, g. Sinišu Brlasa kao i sve nazočne.  

S nekoliko riječi, nazočnima je predočen program, tj. da se ova manifestacija i aktivnost provedi u okviru zajedničkog preventivnog projekta Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva zdravlja i  Ministarstva zaštite okoliša i prirode uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te međunarodne organizacije UNDP (Program Ujedinjenih naroda za razvoj u RH), s ciljem  aktivnog mjenjanje stavova i štetnih životnih navika o ovisnosti i podizanja razine svijesti kod djece i mladih, te o važnosti zaštite i očuvanja okoliša i prirode, odnosno stvaranja sigurnog i zdravog okruženja za rast i razvoj djece i mladih.

Također, prisutnima je saopćeno da se ovaj Projekt provodio kroz interaktivne edukacije i radionice u školama, a u neposrednoj provedbi sudjelovali su policijski službenici za prevenciju, Policijske uprave gđa. Ana Kratohvil Katić i gosp. Dražen Huzjak, te liječnici i psiholozi Županijskog zavoda za javno zdravstvo, kao i predstavnici Županijskog upravnog odjela za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša.

 U projektu su sudjelovali i učenici osmih razreda OŠ Gradina, tj. u  1. komponenti ovog projekta, koji se odnosi na prevenciju ovisnosti i zlouporabe alkohola, dok su ostali učenici OŠ Gradina, sudjelovali u početnom dijelu  2. komponente, gdje seza dan Planeta zemlje, 22. travnja, održavalo predavanje o zaštiti okoliša i prirode, koje je priredio Županijski upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo, komunalne poslove i zaštitu okoliša.

Prilikom ove završne manifestacije, nazočni su pozvani na info pult sa promotivnim materijalom Policijske uprave virovitičko – podravske i Projekta „Zdrav za 5“, gdje su se mogli upoznati sa opasnostima od odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava i skrivenog oružja. Na prigodnoj manifestaciji policijski službenici za prevenciju u suradnji s policijskim službenicima za protueksplozijsku zaštitu ove PU, educirali su nazočne učenike o opasnostima koje prijete od ostavljenih i odbačenih minsko-eksplozivnih sredstava i oružja, te ih uputiti kako postupiti ukoliko takve predmete pronađu u prirodi.

Policijski službenik – vodič službenog psa s službenim psom po imenu Lee („Li“), proveo je demonstraciju pronalaska opojnog sredstva u vozilu, što je kod učenika, roditelja i ostalih nazočnih, ostavilo najveći dojam.

Isto tako, bila je prikazana i demonstracija gašenja požara sa brentačama, te vatrogasna štafeta, koju su proveli sami učenici Osnovne škole Gradina, tj. članovi vatrogasne skupine, te tako na najbolji mogući način svojim vršnjacima pokazali brigu za zaštitu okoliša.

Na kraju su dodjeljene Zahvalnice za suradnju učenicima i nastavnicima OŠ Gradina, ravnatelju, gosp. Slavku Tuk, pedagogu škole, gosp. Ivici Čuljak i Voditelju vatrogasne skupine Draganu Palatinuš, koji su pokazali iznimnu predanost svom radu i brigu za djecu i mlade, kao i načelniku općine Gradina gosp. Draženu Peić.

 Zahvalnice je uručio, voditelj Službe policije PU virovitičko-podravske, g. Mario Župan.