Najnovije izmjene Zakona o oružju

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju objavljen je u „Narodnim novinama“ broj 59/12, a stupio je na snagu 5. lipnja 2012. godine. Navodimo nekoliko značajnih izmjena, koji se odnose na obveze vlasnika oružja: - Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o oružju propisano je da fizičke osobe starije od 21 godinu kao i pravne osobe, smiju bez odobrenja nadležnog tije

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o oružju objavljen je u „Narodnim novinama“ broj 59/12, a stupio je na snagu 5. lipnja 2012. godine. 

Navodimo nekoliko značajnih izmjena, koji se odnose na obveze vlasnika oružja: 

-           Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o oružju propisano je da fizičke osobe starije od 21 godinu kao i pravne osobe, smiju bez odobrenja nadležnog tijela, nabavljati i držati oružje kategorije C, ali su ga dužne prijaviti nadležnom tijelu u roku od 8 dana od dana nabave.

       Podsječamo da u kategoriju C spadaju plinsko oružje, reprodukcije vatrenog oružja kod kojeg se ne upotrebljava jedinstveni naboj, mužari, zračno oružje čija kinetička energija je 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća i kalibra većeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N.

      Za prijavljeno oružje, nadležno tijelo će izdati potvrdu ukoliko fizička osoba ispunjava uvjete propisane člankom 10. st. 2. t. 2.,3.,4., i 5., što znači da će se prije registracije utvrđivati da li pojedina fizička osoba ispunjava zakonske uvjete. 

            Za sve osobe, koje već posjeduju oružje kategorije C -, odnosno zračno oružje čija je kinetička energija 10,5 J ili veća ili je brzina projektila 200 m/s ili veća ili kalibra večeg od 4,5 mm, te oružje s tetivom čija je sila natega veća od 450 N (a nabavile su ga prije stupanja na snagu Izmjena i dopuna Zakona o oružju), dužne su takvo oružje prijaviti nadležnom tijelu u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu Zakona, dakle do 5. lipnja 2013. godine (bez dokaza o porijeklu oružja). 

-           Izmjenama i dopunama Zakona o oružju propisano je da sve osobe koje imaju registrirano oružje, dužne su u roku od 180 dana od dana stupanja na snagu navedenog zakona izvijestiti nadležno tijelo o izabranom liječniku primarne zdravstvene zaštite, dakle do 3. prosinca 2012. godine.           

            Isto tako, fizičke osobe koje imaju registrirano oružje, dužne su u roku od 60 dana od dana promjene izabranog liječnika primarne zdravstvene zaštite izvijestiti nadležno tijelo o nastaloj promjeni. 

     Ukoliko građani ne dostave u zadanim rokovima tražene podatke, ukinut će im se oružni listovi i oduzeti oružje i streljivo, sukladno čl. 44. Zakona o oružju.

-           Dodana je i nova obveza za hrvatske državljane i strance, koji su prilikom prelaska državne granice dužni oružje i streljivo prijaviti graničnoj policiji i carini. 

-           Hrvatski državljani i stranci u svrhu lova mogu preko državne granice RH prenositi do 3 komada odgovarajućeg oružja, 500  komada streljiva za lovačko oružje s glatkim cijevima, te 100 komada streljiva za lovačko oružje s užlijebljenim cijevima.