Sažetak aktivnosti u prometu od proteklog tjedna

Photo PU_VP/Slike_Vijesti/promet.jpg

Prometne nesreće Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 7 prometnih nesreća, od kojih su jedna prometna nesreća s poginulom osobom, dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 4 prometne nesreće s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama 1 osoba je smrtno stradala, 2 osobe su teško ozlijeđene te je 1 osoba lako ozlijeđene

Prometne nesreće

Tijekom proteklog tjedna je evidentirano 7 prometnih nesreća, od kojih su jedna prometna nesreća s poginulom osobom, dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i  4 prometne nesreće s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama 1 osoba je smrtno stradala, 2 osobe su teško ozlijeđene te je 1 osoba  lako ozlijeđene.  

Utvrđeni prekršaji

Ukupno je utvrđeno 498 prekršaja, od kojih 47 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola ili odbijanja alkotestiranja, 214 prekršaja upravljanja vozilom nepropisnom brzinom, 96 prekršaja ne korištenja sigurnosnog pojasa, 29 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela, 14 prekršaja pješaka i dr.

Najveća koncentracija alkohola u organizmu od 2,91 g/kg je utvrđena u nadzoru prometa ( nedjelja ) dana 27. svibnja u 02,15 sati kod vozača osobnog vozila starosti 30 godina koji je upravljao vozilom na cesti između naselja Lozan i Vukosavljevica.  

Uhićene i zadržane osobe temeljem odredbi čl.134. i 137. PZ 

Temeljem čl. 134. Prekršajnog zakona uhićene su 2 osobe, od kojih jedna zbog upravljanja vozilom prije stjecanja prava i druga u vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja motornim vozilima.

Temeljem odredbi čl. 137. Prekršajnog zakona zadržana je jedna osoba i to pješak koji je odbio alkotest, a svojim ponašanjem ometao je promet vozila „teturajući po cesti“, smješten je u prostoriju do otriježnjenja nakon čega je pušten. 

Akcije

Tijekom proteklog tjedna Policijska postaja Slatina dana 25. svibnja ( petak ) provela je akciju usmjerenu na nadzor alkoholiziranosti sudionika u prometu, kojom prilikom je kontrolirano 27 vozila, utvrđeno je 20 prekršaja, od čega su jedan vozač pod utjecajem alkohola i drugi vozač koji je odbio alkotest, a nalazio se pod vidnim utjecajem alkohola.

 Još jedno bitno upozorenje

Zbog niza teških prometnih nesreća proteklog tjedna u kojima je jedna osoba poginula i dvije su osobe teško ozlijeđene, još jednom pozivamo sve vozače i sve ostale sudionike u prometu na pojačani oprez i  poštivanje prometnih propisa, a najavljujemo u narednom periodu poduzimanje niza preventivnih aktivnosti i pojačanih mjera nadzora cestovnog prometa, posebno usmjerenih na sankcioniranje prekršaja koji su najčešći uzročnici prometnih nesreća, kao što su nepropisna brzina, upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola, nepropisna pretjecanja, upravljanje vozilima prije stjecanja prava na upravljanje i u vrijeme izrečene mjere zabrane upravljanja vozilima, te ostalim grubim kršenjima prometnih propisa. 

Slijedom takvoga stanja do kraja ovoga mjeseca Postaja prometne policije Virovitica provest će izvanrednu akciju usmjerenu na nadzor nepropisne brzine i vožnje pod utjecajem alkohola dana 30. svibnja u kojoj će biti angažiran veći broj policijskih službenika.