GP Terezino Polje: Svečano obilježen ulazak RH u EU

Photo PU_VP/Slike PGP -EU.jpg

Danas 1. srpnja u 0.00 sati, na graničnom prijelazu Terezino Polje, obilježen je svečani trenutak, ulaska Republike Hrvatske u Europsku Uniju. 

Sama svečanost je započela u 0.00 sati  intoniranjem himne Republike Hrvatske „Lijepa naša“, a zatim u 0.05 sati – podizanjem zastave Europske Unije i intoniranje himne „Oda radosti“. Voditelj programa, Glasnogovornik Josip Štajdohar je poslije uvodnih riječi u ime načelnika PU  virovitičko – podravske gosp. Mirka Kostelac i njegovih suradnika, zaželio dobrodošlicu svim nazočnima i pozdravio uzvanike: 

  • Izaslanstvo Županije Virovitičko – podravske na čelu sa županom gosp. Tomislavom Tolušićem,
  • Izaslanstvo Općine Lukač, na čelu sa načelnikom općine gosp. Đurom Bukvić,
  • Izaslanstvo Republike Mađarske, PU Županije Šomođi na čelu sa načelnikom gosp. dr.  Piros Attilom
  • Predstojnicu Carinske ispostave Terezino Polje, gđu. Željku Grahovac
  • medije, policijske službenike, carinike i sve nazočne 

Obzirom da GP Terezino Polje, pripada Općini Lukač, prisutnim uzvanicima i gostima iz Hrvatske i Mađarske, prvi se obratio načelnik Općine Lukač, Đuro Bukvić, koji je istaknuo da Hrvatska više nije na tribinama nego u počasnoj loži. Ulazak u Europsku uniju  osigurava velike mogućnosti djeci, unucima i generacijama koje dolaze, a to je i prilika za Hrvatsko gospodarstvo jer se otvara tržište od 500 milijuna ljudi. Istaknuo je i da Europska unija  nije med i mlijeko, ali je velika prilika za boljitak i da se ova prilika mora iskoristiti.

Kao gost iz Republike Mađarske načelnik PU Šomođi, dr. Piros Atilla, obratio se nazočnim i uputio Iskrene čestitke Hrvatskoj na ulasku u Europsku uniju, te istaknuo da je Hrvatska prošla dugi put i sada je konačno pod zajedničkom zastavom sa Republikom Mađarskom. Također je istaknuo da su Hrvatska i Mađarska sada u istoj obitelji i da će ulazak u EU iz njegovog iskustva, hrvatskoj donijeti više prednosti. Na kraju govora je istaknuo „Čestitam vam, stigli ste kući".

Nazočnim uzvanicima i mještanima na kraju se obratio župan Tomislav Tolušić, koji je istaknuo  da Ima puno pesimista, ali da je činjenica da niti jedna država koja je ušla u Europsku unije, nije izašla iz nje  i da su sve članice ostvarile društveni, gospodarski i svaki drugi rast. Isto to očekuje i Hrvatska.

Također, istaknuo je da je tek danas, nakon ispunjena svih uvjeta za ulazak u Europsku uniju,  Hrvatska potpuno slobodna i sama odlučuje o svojoj sudbini i da  Virovitičko-podravska županija u Europsku uniju ulazi potpuno spremna, s gotovim projektima, s puno planova i s jedinim ciljem - da građanima osiguramo što bolji i kvalitetniji život.

Na kraju svečanost, Načelnik PU virovitičko – podravske, gosp. Miroko Kostelac, otkrio je tablu Europske unije, koja označava da je RH i službeno postalu članica EU, te su svi prisutni pozvani da domjenak.