Akcija "Poštujte naše znakove"

Photo PU_KK/Vijesti/2013/08/školska-jedinica.300.gif

Početkom mjeseca rujna, usporedno s početkom školske godine, oko 1 150 djece s područja Koprivničko – križevačke županije po prvi puta će samostalno sudjelovati u prometu na cestama.

Foto: Pu koprivničko-križevačka   

Početkom mjeseca rujna, usporedno s početkom školske godine, oko 1 150  djece s područja Koprivničko – križevačke županije po prvi puta će samostalno sudjelovati u prometu na cestama. Djeca na taj način postaju aktivni sudionici u prometu, izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom. 

Tijekom rujna policijski službenici, pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica, vršiti će tjelesnu regulaciju prometa kod ugroženijih osnovnih škola, te i na taj način osigurati sigurnost djece. Također će na prometnicama u zonama škola vršiti pojačan nadzor prometa, a posebno će se nadzirati obveze vozača spram pješaka koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, nadzor brzine kretanja vozilima u zonama škola, nadzor prijevoza djece te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila u zonama škola.  

Tijekom vremenskog razdoblja od 3. rujna 2012. g. do 14. lipnja 2013. godine, za trajanja školske godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježena je 541 prometna nesreća.

Analizirajući dobnu strukturu sudionika u prometnim nesrećama, na području Policijske uprave u spomenutim nesrećama sudjelovalo je 82 djece.      

Djeca su sudjelovala u 54 prometne nesreće, od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom, 33nesreće s ozlijeđenim osobama i 20 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama dva djeteta su teže ozlijeđena, a 21 dijete je  lakše ozlijeđeno.

Analizirajući podatke o svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama  sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima (57), putnici u teretnim vozilima (4), putnici u autobusu (4), te vozači bicikla (8) i pješaci (9).

Djeca su prouzročila devet prometnih nesreća, od čega jednu nesreću s poginulom osobom i osam nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima nesrećama je jedno dijete smrtno stradalo dok je sedmero djece lakše ozlijeđeno. Vrste prometnih nesreća koje su prouzročila djeca bile su bočni sudar (2), nalet na pješaka (4), nalet na biciklistu (2) i ostale vrste (1), a do nesreća je došlo uslijed nepropisnog skretanja (1), nepropisne brzine (1), nekorištenja obilježenog pješačkog prijelaza (1), ostalih grešaka vozača (4) i ostalih grešaka pješaka (2).        

Kako bi se djeca educirala o sigurnom sudjelovanju u prometu i bolje upoznala s opasnostima cestovnog prometa, s ciljem smanjivanja njihovog stradavanje, Policijska uprava koprivničko - križevačka, i ove godine, provodi akciju „Poštujte naše znakove“.

U sklopu akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području županije. Osim edukacije djece, održati će se i kratka edukativna predavanja roditeljima putem roditeljskih sastanaka u osnovnim školama.

 

 SAVJETI  VOZAČIMA ZA SIGURNO SUDJELOVANJE DJECE U PROMETU: 

- poštujte prometne znakove, propise i pridržavajte se sigurnosnih pravila;

- slijedite pravilo „pazite – usporite – propustite„ kada se približavate pješačkom prijelazu,

- pazite na djecu koja hodaju uz cestu, 

- poštujte ograničenja brzina na 40 km/h u zonama škola,

- vodite računa na mogućnost istrčavanja djece između parkiranih automobila na cestu, posebno u blizini škola,

- nemojte parkirati i zaustavljati vozila na nogostupima i pješačko-biciklističkim stazama, jer time smetate pješacima i biciklistima. 

 

SAVJETI  RODITELJIMA ZA SIGURNO SUDJELOVANJE NJIHOVE DJECE U PROMETU: 

  • sami odaberite najsigurniji, ne nužno i najkraći, put od kuće do škole i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje,
  • pazite kako se ponašate u prometu, jer djeca oponašaju vaše postupke – zato poštujte prometne propise i sigurnosna pravila!
  • ukoliko djecu vozite u školu, vodite računa da automobila zaustavite tako djeca izlaze iz vozila na onu stranu na kojoj je nogostup.
  • Izbjegavajte dočekivanje djeteta na drugoj strani ceste, zvanje i mahanje, jer bi pri izlasku iz škole moglo neoprezno potrčati prema vama!
  • ne puštajte djecu mlađu od 14 g. samu na biciklu na prometnice, osim ukoliko su u pratnji vas ili osobe starije od 16. g. Korištenje zaštitne biciklističke kacige je obavezno!
  • djecu u automobilima prevozite na stražnjim sjedalima uz obvezno korištenje  sigurnosnih pojaseva! Koristite sigurnosni pojas makar vožnja trajala svega nekoliko minuta. 

 

SAVJETI  DJECI ZA SIGURNO SUDJELOVANJE U PROMETU: 

- uvijek koristite nogostupe odnosno pješačko - biciklističke staze,

ako nema nogostupa krećite se uz lijevi rub kolnika, kako bi mogli vidjeti vozila koje - - vam dolaze u susret i po potrebi se mogli maknuti s kolnika,

- cestu uvijek prelazite na obilježenim pješačkim prijelazima,

- prije prelaska ceste uvjerite se da je možete sigurno prijeći – pogledajte lijevo-desno-lijevo,

- cestu prijeđite tek kada se vozači automobila zaustave ispred „zebre“ i propuste vas,

- ako nema „zebre“, cestu prelazite na mjestu koje je osvijetljeno, nemojte se igrati na cesti,

postupajte sukladno značenju upaljenog svjetla na semaforu (crveno – stani, zeleno – kreni), nemojte istrčavati na cestu između parkiranih vozila,

- postupajte po znakovima policijskih službenika, pripadnika jedinica prometne mladeži i školskih prometnih jedinica,

- biciklom možete dolaziti u školu samo u pratnji osobe starije od 16 godina i sa zaštitnom biciklističkom kacigom na glavi,

       - prilikom vožnje automobilima uvijek koristite sigurnosni pojas, noću i u vrijeme smanjene vidljivosti budite označeni reflektirajućom materijom (dijelovi odjeće koji reflektiraju svjetlost, dijelovi školske torbe koji reflektiraju svjetlost (reflektirajuće marame, prsluci i dr.).