Sigurnost na prijelazima ceste preko željezničke pruge

Photo PU_KK/Vijesti/2010/11/policajac01.jpg

Tijekom šest mjeseci ove godine na prijelazima ceste preko željezničke pruge zabilježena je jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i pet s materijalnom štetom

Foto: Ilustracija

Pokazatelji stanja sigurnosti u cestovnom prometu Policijske uprave koprivničko -križevačke u prvih šest mjeseci 2012. godine u odnosu na isto razdoblje 2011.,  ukazuju na značajno povećanje broja prometnih nesreća zabilježenih na prijelazima ceste preko željezničke pruge. Ovaj negativni trend nastavljen je i u mjesecu srpnju.

Tijekom šest mjeseci ove godine na prijelazima ceste preko željezničke pruge zabilježena je jedna prometna nesreća s ozlijeđenom osobom i pet s materijalnom štetom. U dvije prometne nesreće radilo se o oduzimanju prednosti prolaska željezničkom vozilu, a u tri nesreće o lomu branika uslijed nepoštivanja svjetlosno-prometne signalizacije. U ovoj nesreći jedna osoba je lakše ozlijeđena. U odnosu na isto razdoblje 2011. godine, kada su zabilježene tri prometne nesreće s materijalnom štetom, zabilježeno je povećanje nesreća na pružnim prijelazima za 100 %.

Tijekom dosadašnjeg dijela  mjeseca srpnja zabilježene su tri prometne nesreće na cestovno-željezničkim prijelazima – jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojoj su 2 osobe lakše ozlijeđene i tri prometne nesreće s materijalnom štetom. U dvije nesreće radilo se o naletu motornih vozila na željeznička vozila.

Obzirom na pogoršano stanje sigurnosti na prijelazima cesta preko željezničke pruge, podsjećamo sve sudionike u prometu na slijedeća pravila:

  • prilikom približavanja prijelazu ceste preko željezničke pruge vozači su dužni prilagoditi kretanje vozila tako da ga mogu zaustaviti pred uređajem za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka ili pred uređajem za zatvaranje prometa na prijelazu (branici ili polubranici), kako bi, u slučaju potrebe, svoje vozilo pravovremeno zaustavili,
  • pješaci su se također dužni oprezno približiti prijelazu ceste preko željezničke pruge i poštivati svjetlosno-zvučnu signalizaciju odnosno ne prelaziti preko željezničke pruge kada su spušteni branici ili polubranici,
  • svi sudionici u prometu moraju se zaustaviti ispred prijelaza ceste preko željezničke pruge ako je uređaj za zatvaranje prometa spušten ili se počeo spuštati, te ukoliko se svjetlosnim ili zvučnim znacima najavljuje približavanje vlaka,
  • svi sudionici u prometu koji se približavaju prijelazu ceste preko željezničke pruge na kojem nema uređaja za zatvaranje prometa ni uređaja za davanje znakova kojima se najavljuje približavanje vlaka, moraju se obavezno zaustaviti i tek kad se uvjere da prugom ne nailazi vlak ili neko drugo vozilo koje se kreće po tračnicama mogu prijeći preko željezničke pruge.

Policijski službenici će u narednom razdoblju pojačano nadzirati poštivanje postavljene prometne signalizacije na cestovno – željezničkim prijelazima, pri čemu će poseban naglasak staviti na poštivanje zvučne i svjetlosne signalizacije, te poštivanje zabrane prelaska cestovno-željezničkih prijelaza dane spuštanjem branika ili polubranika.