Oprezno u prometu tijekom uskrsnih blagdana

Photo PU_KK/Vijesti/2015/03/pol.auto.2.png

Pred nama su uskrsni blagdani tijekom kojih dolazi do povećanja broja vozila na prometnicama, posebice na državnim cestama i u gradovima Koprivnica, Križevci i Đurđevac.   

Foto: Ilustracija

Pred nama su uskrsni blagdani tijekom kojih dolazi do povećanja broja vozila na prometnicama, posebice na državnim cestama i u gradovima Koprivnica, Križevci i Đurđevac. 

Povećanju frekvencije vozila na cestama pridonijet će dolazak velikog broja hrvatskih državljana koji žive u inozemstvu, a doći će u domovinu provesti uskrsne blagdane s obitelji, te uslijed velikog broja stranih državljana koji će tranzitirati kroz Koprivničko-križevačku županiju. 

U gradovima Koprivnica, Križevci i Đurđevac, zbog velike frekvencije motornih vozila, ali i većeg broja pješaka i vozača bicikala, moguće je povremeno sporije odvijanje prometa. Najveće prometne gužve događati će se u blizini velikih trgovačkih centara, a posebice će biti izražene tijekom poslijepodnevnih sati 3. i 4. travnja kada će građani obavljati posljednje pripreme za predstojeći blagdan. 

U slučaju sporijeg odvijanja prometa sve sudionike u prometu molimo za strpljenje, a posebice vozače motornih vozila. Kako bi se što prije osiguralo normalno odvijanje prometa policijski službenici će, po potrebi, vršiti regulaciju prometa, te je potrebno postupati sukladno njihovim znacima. 

Apeliramo na građane da poštuju prometne propise i znakove, posebice one koji se odnose na ograničenja brzine kretanja, prava prvenstva prolaska na raskrižjima i dopuštenu koncentraciju alkohola u organizmu. Mlade vozače molimo za poseban oprez i podsjećamo da za njih vrijedi apsolutna zabrana upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola. 

Kako se u prometu tijekom uskrsnih blagdana očekuje i veći broj vozača mopeda i motocikala, ovom prilikom ih podsjećamo na važnost korištenja zaštitne kacige. 

Obzirom na nepovoljne vremenske uvjete koji se najavljuju, vozače bicikala  podsjećamo na korištenje reflektirajućih prsluka odnosno reflektirajuće biciklističke odjeće, a pješake na korištenje reflektirajućih materija ili izvora svjetlosti. Ujedno na iste apeliramo da obavezno za svoje sudjelovanje u prometu koriste izgrađene nogostupe, te biciklističke trake i staze. 

Kako će tijekom blagdana djeca biti česti putnici u vozilima podsjećamo na obvezu korištenja dječjih autosjedalica, te na korištenje sigurnosnog pojasa u vozilima.  

Ujedno, upozoravamo građane da, prilikom odlaska u kupovinu i na misna slavlja, ne ostavljaju torbice, mobitele, novčanike i slične predmete na vidljivim mjestima u vozilima kako ne bi došlo do provale u automobile i otuđenja rečenih predmeta. 

Sretan Uskrs i sigurno sudjelovanje u prometu želi Vam Policijska uprava koprivničko-križevačka.