Najava pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača

Photo PU_KK/Vijesti/2014/alkotest02.jpg

Foto: Ilustracija

Tijekom deset mjeseci 2014. godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je 505 prometnih nesreća, od čega šest s poginulim osobama, 237 s ozlijeđenim osobama i 262 nesreće s materijalnom štetom. Smrtno je stradalo šest osoba, 53 osobe su teško, a 260 osoba lakše ozlijeđeno.

Vozači pod utjecajem alkohola prouzročili su 115 prometnih nesreća (23 posto), odnosno prouzročili su svaku četvrtu prometnu nesreću. Ovi vozači prouzročili su dvije sa smrtno stradalim osobama, 55 s ozlijeđenim osobama i 58 nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama smrtno su stradale dvije osobe, teško je ozlijeđeno 11 osoba, dok je 68 osoba lakše ozlijeđeno.

Od 1.136 sudionika prometnih nesreća, kod 151 sudionika utvrđen je alkohol u organizmu (13 posto).

Pod utjecajem alkohola bio je 141 vozač koji je sudjelovao u prometnim nesrećama, od ukupno 774 vozača (18 posto), odnosno svaki šesti vozač bio je pod utjecajem alkohola.

Tijekom deset mjeseci ove godine policijski službenici su utvrdili 9.449  prometnih prekršaja, a zbog upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola sankcionirali su 1.366 vozača.

Najviše vozača upravljalo je vozilima za vrijeme dok su u organizmu imali alkohol u koncentraciji iznad 1,50 promila – 477 vozača (35 posto). Od 1,01 do 1,50 promila bilo je 470 vozača (34 posto), a do 0,50 promila sankcionirana su 24 vozača.

Tijekom prošlogodišnjeg „Martinja“, od 8. do 12. studenoga, na području Policijske uprave koprivničko - križevačke zabilježeno je deset prometnih nesreća, od čega pet nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su dvije osobe teško, a šest lakše ozlijeđeno. U ovim nesrećama šest je vozača bilo pod utjecajem alkohola (27 posto).

Tada su policijski službenici izvršili nadzor 384 vozača, te sankcionirali 127 prometnih prekršaja, od čega je 36 vozača sankcionirana zbog alkoholiziranosti. U posebnim prostorijama do otrježnjenja zadržano je 10 vozača, četiri su uhićena, a protiv tri su provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama uvjetnog zatvora i zabranama upravljanja vozilima B kategorije.

Kako nam predstoji blagdan Sv. Martina, najpoznatiji po narodnom običaju „kršenja mošta“, uslijed čega će doći do povećane konzumacija alkoholnih pića, vina prvenstveno, podsjećamo sve sudionike u prometu, a posebice vozače motornih vozila, da već i malene količine alkohola povećavaju samopouzdanje i smanjuju osjećaj odgovornosti, a istovremeno otežavaju zapažanje i usporavaju reakcije vozača, uslijed čega dolazi do prometnih nesreća.

Pozivamo sve vozače da u vrijeme proslave "Martinja", a i tijekom ostatka godine, ne sjedaju za upravljač svog vozila ukoliko su konzumirali alkoholna pića, već da koriste usluge taksi-službe ili javnog prijevoza, da upravljanje vozilima prepuste osobama koje nisu konzumirale alkoholna pića a posjeduju valjane vozačke dozvole. Vozače koji su konzumirali alkoholna pića pozivamo da i prenoće u objektima u kojim su prisustvovali proslavama „Martinja“.

U razdoblju od petka do srijede, 7. do 12. studenoga, Policijska uprava koprivničko - križevačka provoditi će pojačani nadzor alkoholiziranosti vozača.

Posebna pozornost, osim nadzoru alkoholiziranosti vozača biti će posvećena i mladim vozačima i počiniteljima prometnih prekršaja u povratu.

Tijekom provođenja pojačanog nadzora alkoholiziranosti vozača policijski službenici sankcionirati će i sva ostala gruba kršenja prometnih propisa.