Dragovoljna predaja minsko-eksplozivnih sredstava

Photo PU_KK/Vijesti/2016/02/oružje.jpg

Foto: Pu koprivničko-križevačka 

U petak, 12. veljače, osoba s đurđevačkog područja dragovoljno je predala jedan kontejner od ručnog bacaća raketa, pet pješadijskih mina, 0,4 kg eksploziva, tri bombe, osam komada streljiva, četiri upaljača za pješadijsku minu, jednu detonatorsku kapislu, dva detonatora za bombe, pet vježbovnih upaljača za pješadijske mine, jedan upaljač za tenkovsku granatu i jedan upaljača za tenkovsku minu. 

Na ovaj način osoba je izbjegla moguće prekršajne ili kaznene sankcije, a isto tako je otklonila opasnost iz svoje okoline i dala svoj doprinos većoj sigurnosti svih nas.  

Akcija „Manje oružja, manje tragedija“

Ova akcija omogućava građanima dobrovoljnu predaju zabranjenog i dozvoljenog oružja bez vremenskog ograničenja.  

Protiv građana koji prijave zabranjeno i dozvoljeno oružje nadležnom tijelu radi predaje neće se pokretati prekršajni niti kazneni postupak. 

Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A - zabranjeno oružje:   

automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i sl.  

Građani koji dragovoljno žele predati oružje mogu nazvati broj policije 192. Nakon poziva na njihove kućne adrese uputit će se policijski službenici u civilu s vozilom bez policijskih oznaka koji će takvo oružje preuzeti te na taj način osigurati anonimnost građana i sigurnu predaju oružja.