Oprezno u prometu uslijed zimskih uvjeta na cestama

Photo PU_KK/Vijesti/2015/01/Zimski-uvjeti11.2.jpg

Sukladno vremenskim prognozama tijekom ovog tjedna i predstojećeg vikenda očekuju nas niže temperature, te veće količine snježnih padalina, kojom prilikom se očekuje nastup zimskih uvjeta na cestama odnosno prianjanje snijega na kolnik i stvaranje poledice na kolniku.

Foto: Ilustracija 

Sukladno vremenskim prognozama tijekom ovog tjedna i predstojećeg vikenda očekuju nas niže temperature, te veće količine snježnih padalina, kojom prilikom se očekuje nastup zimskih uvjeta na cestama odnosno prianjanje snijega na kolnik i stvaranje poledice na kolniku. 

Ukoliko netko od vlasnika odnosno vozača motornog vozila, nije pripremio svoje vozilo za vožnju u zimskim uvjetima, savjetujemo da to učine što žurnije. Podsjećamo da se pod zimskom opremom osobnih automobila podrazumijevaju zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. 

Ističemo da je za vrijeme zimskih uvjeta na cestama zabranjen promet motornim vozilima koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima sa priključnim vozilom, te da su vozači motornih vozila  obvezni prije uključivanja u promet očistiti  zaleđena vjetrobranska stakla i snijeg s vozila. Policijski službenici koji prilikom nadzora prometa zateknu, za vrijeme nastupa i trajanja zimskih uvjeta na cestama, vozilo koje nema propisanu zimsku opremu, naredit će vozaču da prekine kretanje vozilom i da upotrijebi zimsku opremu. Ukoliko vozač ne postupi sukladno naredbi, vozilo će bit isključeno iz daljnjeg prometovanja tako dugo dok se na vozilo ne postavi zimska oprema. Prilikom isključenja ovakvog vozila iz prometa, policijski službenik će privremeno oduzeti registracijske pločice, koje će se vratiti kada se nedostatak otkloni. 

Kako bi se za vrijeme očekivanog nastupa zimskih uvjeta na cestama izbjeglo događanje prometnih nesreća i stradavanje osoba, vozačima savjetujemo da smanje brzinu kretanja svojih vozila i istu prilagode uvjetima na kolniku, gustoći prometa, karakteristikama prometnica, uvjetima vidljivosti, kao i frekvenciji pješaka i vozača bicikala. Također, potrebno je povećati razmak između vozila prilikom vožnje u slijedu, izbjegavaju pretjecati vozila ispred sebe, te poštivanje prometnih znakova kojima se regulira pravo prednosti prolaska kroz raskrižja.  

Ističemo da mladi vozači ne smiju upravljati osobnim automobilima čija je snaga motora veća od 80 kW, te da nakon konzumacije alkoholnih pića ne smiju upravljati vozilima – dozvoljena koncentracija alkohola u organizmu mladog vozača je 0,00 g/kg. 

Posebno apeliramo na vozače da tijekom nastupa zimskih uvjeta na cestama ne upravljanju vozilima pod utjecajem alkohola odnosno nakon konzumacije alkoholnih pića.  

Pješake podsjećamo da za svoje kretanje koriste nogostupe i obilježene pješačke prijelaze, te da se prije prelaska ceste uvjere da istu mogu sa sigurnošću prijeći. Vozače bicikala podsjećamo da se trebaju kretati izgrađenim biciklističkim stazama i trakama, da se prije prelaska kolnika trebaju uvjeriti da ga mogu sa sigurnošću prijeći. Vozači bicikala i pješaci tijekom noći trebaju biti označeni reflektirajućom biciklističkom odjećom odnosno reflektirajućim prslukom.  Roditelji, upozorite djecu da je igranje na kolniku zabranjeno i opasno, a posebice klizanje, sanjkanje, grudanje i skijanje. 

Sve sudionike u prometu, a posebice vozače, molimo da budu strpljivi i povećaju oprez, te da omoguće nadležnim službama za održavanje prometnica čišćenje snijega. Nemojte pretjecati ralice, a ukoliko se vozite iza ralice, držite veći razmak između ralice i svog vozila kako sipina kojom se cesta posipa ne bi završila na vašem vozilu. Kako zimi ralice guraju snijeg s cesta, nemojte parkirati vozilo na kolniku kako ne bi bilo oštećeno.  

Ističemo da je tijekom srpnja 2014. godine („Narodne novine“ broj 90/2014.) objavljen novi Pravilnik o održavanja cesta, koji u člancima 33. – 40. propisuje održavanje prometnica tijekom zimskog razdoblja. Potrebno je naglasiti da su ovim Pravilnikom propisane nove razine prednosti i osiguranja prohodnosti, te da se pod osiguranjem prohodnosti podrazumijeva da je cesta I. i II. razine prednosti prohodna ako visina snijega na kolniku ne prelazi 10 cm, a na drugim cestama 15 cm i ukoliko je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu. Također, istim Pravilnikom je predviđeno da zimska služba nije dužna osigurati prohodnost na cesti u uvjetima vrlo intenzivnog snježenja i uz olujni vjetar i pojavu velikih snježnih zapuha ili snježnih lavina, te da isto vrijedi i za iznenadno nastalu poledicu na većem području, npr. zbog ledene kiše, koju nije moguće otkloniti s raspoloživim sredstvima.