Dovršeno kriminalističko istraživanje pokušaja teškog ubojstva i protupravnog oduzimanje slobode

Photo PU_KK/Vijesti/2014/03/IzvKonf.jpg

Foto: Pu koprivničko - križevačka

Policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke dovršili su kriminalističko istraživanje nad Zdravkom Kenđelić rođenim 1968. godine zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, protupravnog oduzimanja slobode, prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari.

Sumnja se da je osumnjičeni u ponedjeljak, 10. ožujka, oko 8.50 sati u trgovačkom centru u Đurđevcu, nakon što je zaštitaru vratio prethodno otuđeni sapun, istome  prijetio, te repetirao i uperio cijev pištolja u pravcu zaštitara.   

Potom je, sumnja se, oko 18.45 sati u Đurđevcu u Grkinskoj ulici, u dvorištu kuće  tijekom provođenja policijskih izvida prijavljenog opisanog kaznenog djela prijetnje, u namjeri da ubije službenu osobu ispalio najmanje tri hica iz pištolja u pravcu policijskih službenika, no nije ih pogodio. Policijski službenici su u cilju odbijanja napada u pravcu osumnjičenika iz službenog pištolja ispalili četiri hica, no nisu ga pogodili.

Potom se dao u bijeg, prišao je neposredno prije zaustavljenom osobnom automobilu Peugeot 407 koprivničkih registracijskih oznaka i uz prisilu prema 39 – godišnjoj vozačici s njom se udaljio u nepoznatom pravcu.

Odmah su poduzete opsežne mjere potjere i traganja za osumnjičenikom u koje su uključeni svi raspoloživi policijski službenici Policijske uprave koprivničko – križevačke, uz punu pomoć kolega iz susjednih Policijskih uprava, te pripadnici Specijalne policije - Antiterorističke jedinice Lučko i Zrakoplovne jedinice. Također, korištena je i sva raspoloživa tehnika, uključujući termovizijske uređaje i policijski helikopter.

Nakon što su policijski službenici Policijske uprave koprivničko - križevačke utvrdili kretanje osumnjičenika, vozila i oštećene na koprivničkom području isti su praćeni i pripremana je akcija uhićenja osumnjičenika i oslobađanja oštećene, uz punu skrb o sigurnosti oštećene i drugih građana.

U utorak, 11. ožujka, oko 8.20 sati u Zagrebu na Slavonskoj aveniji završila je akcija potjere i osumnjičenik je uhićen uz uporabu sredstava prisile, a oštećena 39 - godišnjakinja je oslobođena i tijekom događaja nije ozlijeđena.

Pištolj koji je upotrebljavao tijekom počinjenja kaznenih djela osumnjičeni je posjedovao bez odobrenja. 

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela pokušaja teškog ubojstva, protupravnog oduzimanja slobode, prijetnje i nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari  protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Varaždinu i predan je pritvorskom nadzorniku.

Zahvaljujemo građanima na svim korisnim saznanjima koje su nam dojavili o kretanju osumnjičenika i vozila.

Rezultate ovog dovršenog kriminalističkog istraživanja na današnjoj izvanrednoj konferenciji za novinare u prostorijama Policijske uprave predočili su voditelj Službe kriminalističke policije Romano Vaupotić i načelnik Policijske postaje Đurđevac Krunoslav Karas.