Rezultati nadzora prometa tijekom vikenda

Photo PU_KK/Vijesti/2009/12/palica01.jpg

Tijekom vikenda, od 10. do 12. veljače, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke prilikom nadzora cestovnog prometa utvrđeno je 85 prekršaja.

Foto: Ilustracija 

Tijekom vikenda, od 10. do 12. veljače, na području Policijske uprave koprivničko -križevačke prilikom nadzora cestovnog prometa utvrđeno je 85 prekršaja.  

Utvrđeno je 15 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 12 prekršaja upravljanja tehnički neispravnim vozilima, 10 prekršaja nekorištenja reflektirajućih prsluka ili biciklističke odjeće, devet prekršaja odnosilo se na nekorištenje sigurnosnog pojasa,  šest prekršaja upravljanja vozilima bez upaljenih svjetala, tri prekršaja upravljanja vozilima neprilagođenom brzinom, dva prekršaja odnosila su se na  nekorištenja zimske opreme, dva prekršaja isteka prometne dozvole i dr.  

Iz prometa je isključeno 16 vozača, od čega 15 vozača poradi vožnje pod utjecajem alkohola, a jedan vozač poradi upravljanja vozilima za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilima, isključeno je osam vozila.            

Protiv vozača koji je za vrijeme zabrane upravljanja motornim vozilom B kategorije zatečen kako upravlja osobnim automobilom, biti će podnesena kaznena prijava poradi počinjenog kaznenog djela „Izigravanje zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude“. 

Tijekom provedbe aktivnosti u nadzoru prometa u posebnu prostoriju do otriježnjenja smješteno je bilo osam vozača, dok su četiri vozača bila uhićena, te su protiv istih provedeni žurni prekršajni postupci u kojima su kažnjeni novčanim kaznama, kaznama bezuvjetnog i uvjetnog zatvora i zabranama upravljanja motornim vozilima B kategorije. Na izdržavanje izrečene kazne u zatvor u Bjelovaru predana je jedna osoba. 

Najveća koncentracija alkohola izmjerena je u subotu, 11. veljače, u 3.20 sati u Svetom Petru Čvrstec gdje je hrvatski državljanin (1962) upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola od 2,36 g/kg. Vozač je bio  smješten u posebnu prostoriju do otriježnjenja, nakon čega je uhićen i protiv njega je proveden žurni prekršajni postupak u kojem je kažnjen kaznom zatvora od 25 dana i zaštitnom mjerom zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od osam mjeseci. Po završetku prekršajnog postupka, vozač je predan u zatvor u Bjelovar. 

Tijekom vikenda zabilježene su četiri prometne nesreće od čega jedna s  ozlijeđenom osobom u kojoj je jedna osoba lakše ozlijeđena.  

Neprilagođena brzina kretanja uvjetima na cesti (kolnik prekriven snijegom) i smanjenoj vidljivosti uslijed snježnih padalina, bila je uzrok događanja dvije prometne nesreće s materijalnom štetom, a vožnje pod utjecajem alkohola bila je uzrok događanja jedne prometne nesreće s materijalnom štetom.